Afbeelding

Inwoners Westerwolde krijgen één contactpersoon sociaal domein

Algemeen

SELLINGEN - De gemeente Westerwolde biedt zorg en hulp vanuit drie wetten: de Jeugdwet, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Participatiewet. Samen worden die het sociaal domein genoemd. 

De gemeente gaat deze drie wetten samenvoegen in een proefproject. Zo komt er vanaf vandaag één contactpersoon voor alle hulpvragen. Ook als inwoners zorg of hulp vanuit meerdere wetten aanvragen. Deze proef start in Midden-Westerwolde en duurt ongeveer een jaar. Daarna wordt gekeken of dit bevalt. 

Wat verandert er?
Er verandert niets aan de manier van aanvragen. Door deze nieuwe manier van werken krijgen inwoners sneller zorg of hulp en zij hoeven hun verhaal maar één keer te doen. Inwoners die nu al zorg of hulp krijgen hoeven niets te doen tot hun indicatie afloopt. De proef start in en rondom Vlagtwedde, Sellingen, Bourtange en Veelerveen. Als de proef goed bevalt, wordt dit na een jaar in heel Westerwolde de manier van werken.

Wat is het voordeel van deze proef?
Er komen altijd één of twee consulenten bij inwoners thuis. Samen wordt gekeken welke hulp er in huis nodig is. Als het mogelijk is wordt dichtbij huis een oplossing gezocht. Dat kan jeugdzorg zijn, zorg vanuit de Wmo, hulp bij werk of inkomen of een combinatie hiervan. Omdat de consulenten naar alle drie opties kijken hoeft een inwoner niet per hulpvraag een gesprek aan te vragen. Er is één gesprek, één contactpersoon van de gemeente en één plan van aanpak.