Afbeelding

Einde Japanse bezetting herdacht in Borger

Algemeen

BORGER - Op zondag 15 augustus wordt stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en worden alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht.

De capitulatie van Japan betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Behalve bij het Indisch monument in Den Haag wordt ook op andere plaatsen in Nederland stil gestaan bij de beëindiging van de Japanse bezetting. Ook in Borger wonen mensen die zich op een of andere manier verbonden voelen met de gebeurtenissen in de voormalige koloniën. Vanwege corona en de geldende RIVM-maatregelen is nu nog niet bekend hoeveel mensen bij de herdenking aanwezig kunnen zijn. In ieder geval dient de 1,5 meter afstand gehandhaafd te worden. Tussen 15.00 en 16.00 uur zal een kranslegging plaatsvinden door loco-burgemeester Freek Buijtelaar van de gemeente Borger-Odoorn. Dit gebeurt bij de twee Nederlands-Indië stenen, gelegen voor het Oorlogsmonument aan de Torenlaan in Borger. 

Het herdenkingscomité wil graag in contact komen met inwoners uit de gemeente Borger-Odoorn en uit de regio om samen te herdenken. Aanmelden kan bij initiatiefnemer Teja van Geenen via 06-14029401 of tejavangeenen@gmail.com.