De reisbelevenissen van Willem Donker zijn te volgen op de website van het Hunebedcentrum. (foto: Hunebedcentrum)
De reisbelevenissen van Willem Donker zijn te volgen op de website van het Hunebedcentrum. (foto: Hunebedcentrum)

Willem Donker bezoekt als eerste alle Duitse hunebedden

Algemeen

BORGER - Willem Donker uit Heerenveen heeft als eerste persoon ooit alle Duitse hunebedden bezocht. 

Donker, in het dagelijks leven makelaar, begon ruim tien jaar geleden met zijn bijzondere hobby. Toen wist hij echter nog niet dat dat er meer dan 1350 waren. Onlangs heeft hij de laatste bezocht en daarmee is hij de eerste die ze allemaal heeft bezocht, gefotografeerd en beschreven. 

Veel research
Op het eerste gezicht lijkt het makkelijk om ze te bezoeken. In Nederland staan er borden bij de hunebedden, maar in Duitsland is dat niet het geval. Ze liggen midden in de bossen, langs akkers, op militaire terreinen, op onbewoonde eilandjes en andere gekke plekken. Om ze te vinden kon Donker dan ook niet zomaar de bekende literatuur gebruiken, maar moest hij veel onderzoek doen via Google Earth, oude literatuur of contact zoeken met lokale deskundigen. Na gemiddeld zo’n acht maanden research vertrok Donker een paar weken naar Duitsland om meer dan 100 hunebedden per keer op te zoeken. Onder de schrammen en modder kwam hij dagelijks terug in het hotel, maar wel met een goed gevoel. Nu de reis erop zit kan Willem Donker niet stil zitten. Hij heeft zich voorgenomen om ook alle hunebedden in Polen op te zoeken.

De collectie Duitse hunebedden is te zien op de website van het Hunebedcentrum, waar mensen op een interactieve kaart zelf kunnen ontdekken waar de Duitse hunebedden liggen. Er staan er intussen 1250 op, de rest volgt nog. Het project is waarschijnlijk aan het eind van het jaar klaar. Inmiddels hebben ook diverse Duitse partijen al interesse getoond. Voor het Hunebedcentrum is het een mooie aanvulling op de bestaande informatie, waarmee het Hunebedcentrum als internationaal kenniscentrum verder wordt ingevuld. 

Vanaf woensdag 30 juni start op de podcast Hunebednieuwscafé een drieluik over Donkers belevenissen tijdens zijn reizen in Duitsland.