Geert Kroezenga en Elien Nijland overhandigen een petitie met 1045 handtekeningen tegen Hotel & Resort De Hondsrug aan wethouder Henk Heijerman..
Geert Kroezenga en Elien Nijland overhandigen een petitie met 1045 handtekeningen tegen Hotel & Resort De Hondsrug aan wethouder Henk Heijerman.. (Foto: Kees Doesburg)

1045 handtekeningen tegen vakantiepark Gasselterveld

Algemeen

GASSELTE – Eilien Nijland en Geert Kroezenga hebben namens bezorgde inwoners van Gasselte gistermiddag 1045 handtekeningen aangeboden aan wethouder Henk Heijerman van de Gemeente Aa en Hunze. Het was de opbrengst van de petitie: Laat Gasselte niet het Zandvoort van Drenthe worden. 

De ondertekenaars van de petitie verzetten zich tegen de plannen voor het nieuwe Hotel & Resort De Hondsrug in het Gasselterveld. De projectontwikkelaar wil meer vakantiehuisjes bouwen dan in het bestemmingsplan staat en dat vinden de Gasselters te veel van het goede. Het gaat om 70 vakantiewoningen en een hotel met in totaal 600 bedden. Volgens de ondernemer is dit nodig om het resort rendabel te maken.

De druk op het gebied van het Gasselterveld en omgeving door de toename van het aantal toeristen en recreanten is de initiatiefnemers een doorn in het oog. Er zijn nu al verkeersproblemen op de N34 en in het dorp. En de toename van het aantal bezoekers is niet goed voor de natuur mede door de afvalberg die wordt veroorzaakt. Dat zal alleen maar erger worden. De initiatiefnemers hingen daarom de opbrengst van een ochtendje zwerfaval zoeken op bij het gemeentehuis. 

Het leidde volgens initiatiefnemer Geert Kroezenga wel een beetje af van het daadwerkelijke probleem. ,,De wethouder reageerde op het afval, maar sprak niet over de toename van het aantal vakantiehuisjes in de regio. Er zijn 36 zienswijzen ingediend tegen de aanpassing van het bestemmingsplan. Dat zegt toch wel iets. Ook is er een aanvraag binnengekomen voor 55 vakantiewoningen voor het naastgelegen bungalowpark De Kremme. En in Westerbork komen 117 extra vakantiewoningen. Je vraagt je af waar de gemeente en de provincie mee bezig zijn. Het tv-programma Nieuwsuur wil er zelfs een uitzending aan weiden. De toename van het aantal vakantiewoningen in Drenthe staat volgens de redactie in schril contrast tot het woningtekort in Nederland.”

De gemeenteraad zal in juni een beslissing nemen over het vakantiepark.