Sytse van der Wal, mevrouw Zuidema en Marga de Jager, directeur Merk en Leden. Op het beeldscherm Willeke Bischoff. (foto: Arnaud Roelofsz/ANWB)
Sytse van der Wal, mevrouw Zuidema en Marga de Jager, directeur Merk en Leden. Op het beeldscherm Willeke Bischoff. (foto: Arnaud Roelofsz/ANWB)

ANWB Fonds: duofiets voor ouderen in Stadskanaal mooiste Groningse project

Algemeen

STADSKANAAL - Het ANWB Fonds heeft de aanschaf van een duofiets, waarmee ouderen in Stadskanaal samen met een begeleider op pad kunnen, uitgeroepen tot mooiste maatschappelijke project van de provincie Groningen. 

De initiatiefnemers hebben vandaag tijdens een digitale bijeenkomst met de winnaars van alle provincies een cheque van €10.000,- ontvangen voor hun project. ,,We zijn ontzettend blij met deze bijdrage. Nu kunnen we eindelijk een eigen duofiets aanschaffen’’, vertelt Willeke Bischoff. Zij is samen met haar twee collega’s Christa Volders en Rolf Beekman werkzaam bij Buurtzorg Stadskanaal De Venen-Zuid. Samen hebben ze de aanvraag gedaan. De organisatie regelt de thuiszorg voor circa 25 ouderen, deels mensen die aan huis en soms aan bed gekluisterd zijn. 

Heel ander persoon
In totaal 46.317 Nederlanders hebben de afgelopen maanden meegestemd in deze landelijke campagne van het ANWB Fonds, waarbij voor iedere provincie van Nederland een winnaar is aangewezen. Het ANWB Fonds biedt financiële steun aan projecten die een bijdrage leveren aan de samenleving op het gebied van verkeersveiligheid, (duurzame) mobiliteit en vrije tijd. Vorig jaar heeft de thuiszorgafdeling een duofiets geleend om te gaan fietsen met een cliënte die normaal nauwelijks meer uit bed komt. ,,Die mevrouw werd er zó blij van, ik zag een heel ander persoon.’’ Nog dit jaar wordt de eigen duofiets aangeschaft. Die is niet alleen bestemd voor cliënten van de buurtzorg, maar ook voor andere ouderen in Stadskanaal en Nieuw-Buinen.

De verkiezing, die voor de derde keer is gehouden, heeft aanvankelijk vertraging opgelopen vanwege corona. ,,Maar we zijn ontzettend blij dat we uiteindelijk hebben doorgezet’’, vertelt voorzitter Paul Makken van het ANWB Fonds. ,,Want ondanks alle beperkende coronamaatregelen merken we - door het recordaantal inzendingen en stemmers én door de kwaliteit van de inzendingen - dat mensen nog steeds erg betrokken zijn met elkaar.’’