Het pand aan de Molenstraat 25 in Buinen (archieffoto).
Het pand aan de Molenstraat 25 in Buinen (archieffoto).

College besluit tot opvang Oekraïense vluchtelingen Buinen

Algemeen

BUINEN - Het college van B en W van de gemeente Borger-Odoorn heeft vorige week besloten om de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen aan de Molenstraat 25 in Buinen in gebruik te nemen. In dit pand was eerder B&B Triënte gevestigd. 

Het collegebesluit is genomen nadat de tweede gemeentelijke informatiebijeenkomst over de plannen, een week eerder, in een goede sfeer heeft plaatsgehad.

Die bijeenkomst was als een informatiemarkt opgezet, waarbij onder meer de locatiemanagers, Vluchtelingenwerk en de toekomstige eigenaar van het pand aan de Molenstraat 25 in Buinen aanwezig waren om vragen van inwoners te beantwoorden. “Alle inwoners van Buinen waren voor deze tweede avond uitgenodigd”, zegt wethouder Bernard Jansen. “Tijdens de eerste informatiebijeenkomst een maand daarvoor merkten we dat er veel vragen en zorgen waren. Door de opzet van de tweede avond konden de aanwezigen in een prettige en rustige sfeer zelf het gesprek aangaan over de onderwerpen, die bij hen leven. Als gemeente hechten we daar grote waarde aan. We willen graag moeite doen om het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen te vergroten. Met deze avond in Buinen zijn we daarin geslaagd en daar ben ik blij mee.”

De meeste vragen gingen over het aantal Oekraïense vluchtelingen in de opvanglocatie en over de bestemming van het pand na afloop van de huurperiode van drie jaar. De gemeente heeft de toezegging gedaan dat er in eerste instantie 15 Oekraïense vluchtelingen in het pand worden opgevangen, met de optie om dit uit te breiden tot een maximum van 30 personen. Dit gebeurt dan wel in afstemming met de direct omwonenden.

Na afloop van de huurperiode van drie jaar krijgt het pand de huidige horeca-bestemming terug. De gemeente heeft de toezegging gedaan dat het pand niet als opvanglocatie voor (andere) asielzoekers, statushouders of ontheemden wordt ingezet gedurende de driejarige huurperiode, of daarna.