De PKN-kerk in Nieuw-Buinen is een van de twee opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen. (eigen foto)
De PKN-kerk in Nieuw-Buinen is een van de twee opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen. (eigen foto)

Borger-Odoorn staat stil bij jaar opvang Oekraïners

Algemeen

NIEUW-BUINEN - Burgemeester Jan Seton en wethouder Bernard Jansen van Borger-Odoorn hebben een bezoek gebracht aan de opvanglocaties voor Oekraïners in Nieuw-Buinen, Het Kleurenpalet en Het Tussendiep. 

Het is inmiddels een jaar geleden dat zij hun deuren openden voor de Oekraïense vluchtelingen die de oorlog in hun land ontvluchtten. Het college wil dan ook even stilstaan bij dit moment en de eigenaren van de locaties bedanken voor hun inzet en gastvrijheid. 

,,Blij dat we dit kunnen doen’’
Wethouder Bernard Jansen zegt hierover: ,,Toen vorig jaar de oorlog in Oekraïne uitbrak, konden we nog niet vermoeden wat er op ons af zou komen en hoe lang het allemaal zou gaan duren. Dat we mogelijke vluchtelingen een veilige plek zouden aanbieden, dat was duidelijk. Inmiddels zijn we dus ruim een jaar verder en hebben we vele tijdelijke, kleinere en iets grotere opvanglocaties in gebruik. We betreuren de noodzaak hiervan, maar zijn blij dat we dit kunnen doen voor de vluchtelingen die hun vertrouwde omgeving hebben moeten opgeven voor hun eigen veiligheid. Veel Oekraïners hebben zich gesetteld in Borger-Odoorn en maken nu deel uit van onze gemeenschap. Dekinderen gaan naar school en het overgrote deel van de volwassenen heeft een betaalde baan. Dit was alleen mogelijk dankzij de inzet van zoveel inwoners die hun locatie ter beschikking stellen. En met ons bezoek aan de locaties in Nieuw-Buinen willen we daar ook persoonlijk onze dankbaarheid over uitspreken.’’

Nieuwe opvanglocatie in Nieuw-Buinen
De gemeente opent binnenkort nog een nieuwe opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Nieuw-Buinen in de voormalige zorgboerderij De Buinerhof aan het Zuiderdiep. Er is plaats voor ongeveer 20 à 25 personen en de locatie is in eerste instantie beschikbaar tot 1 april 2024,met een maximale verlenging van één jaar.

De gemeente Borger-Odoorn startte op 1 april 2022 met de opvang van Oekraïners in een aantal chalets van Vakantiepark Capfun Fruithof in Klijndijk, snel gevolgd door de twee locaties in Nieuw-Buinen. Het afgelopen jaar werden in diverse dorpen in de gemeente meerdere opvanglocaties geopend en een aantal woningen ingezet: sommige locaties tijdelijk, omdat deze tijdens het toeristenseizoen weer voor vakantiegangers beschikbaar zijn, andere met een definitiever karakter. De opvang zal nog zeker tot 1 april 2024 doorgaan. Daarom blijf de gemeente mogelijkheden onderzoeken voor nieuwe locaties. Het doel is rond de 180 tot 190 opvangplaatsen beschikbaar te hebben voor de opvang van Oekraïners.