Door de harde ondergrond waren de omstandigheden ideaal voor de lopers tijdens de Gletsjerkuilcross. (foto: Zeger Zeilemaker)
Door de harde ondergrond waren de omstandigheden ideaal voor de lopers tijdens de Gletsjerkuilcross. (foto: Zeger Zeilemaker)

Edwin Slijkhuis en Yara Stunnenberg winnen Gletsjerkuilcross

Sport

EES - Edwin Slijkhuis uit Zuidhorn en Yara Stunnenberg uit Groningen hebben zondag de Gletsjerkuilcross in Ees op hun naam geschreven. 

Het was alweer de vierde cross van het UNESCO Geopark Hondsrug Crosscircuit. Met de sneeuw van de dag ervoor, de temperatuur rond het vriespunt en een voorzichtig zonnetje waren het prachtige omstandigheden om te lopen. Een kleine 250 lopers meldden zich aan de start om te lopen door het bos rondom Ees, met in de route het befaamde stormbos en natuurlijk de gletsjerkuil. De route ging over afwisselend brede en smalle paden, over het bos en door de heide. Door de harde ondergrond bleken het ideale omstandigheden om te lopen.  

Bij de junioren was Yarne Dotinga uit Norg in een snelle tijd van 18 minuten en 58 seconden de snelste loper, gevolgd door Kas Tebbens (19.00) en Pim Tebbens (19.22), beiden uit Haren. Bij de meisjes won Suze van Driel uit Beilen in 21 minuten en 34 seconden, gevolgd door Michelle Timmer (24.05) en Maren Bouwmeester (24.07), beiden uit Assen. Bij de volwassenen op de korte afstand (4,9 kilometer) kwam Rik Jan Bathoorn uit Peize na 18 minuten en 8 seconden als eerste over de finish. Tweede en derde werden Jasper de Jong uit Leek (18.13) en Kristian Maters uit Grolloo (19.50). Sabine Spreen uit Rolde was in een tijd van 19 minuten en 54 seconden de snelste vrouw, voor zus Daphne (21.20) en Heleen Weinans uit Groningen (21.32). Op de lange afstand (8,8 kilometer) was de winnaar Edwin Slijkhuis na 29 minuten en 57 seconden bij de heren, voor René Smith uit Zuidbroek (30.49) en Harald Kiewiet uit Blauwestad (30.56). Yara Stunnenberg was het snelst bij de dames in 34 minuten en 51 seconden, gevolgd door Ilse Rooks (35.07) en Baukje Zaaijer (37.07), ook uit Groningen.

De vijfde loop van het UNESCO Geopark Hondsrug Crosscircuit is op zaterdag 3 februari de 3 Meren Cross in Gieten.