Een impressie van het nieuwe Hallenhoes in Exloo. (foto: gemeente Borger-Odoorn)
Een impressie van het nieuwe Hallenhoes in Exloo. (foto: gemeente Borger-Odoorn)

Hallenhoes en dorpsplein in Exloo worden feestelijk geopend

Algemeen

EXLOO - Het Hallenhoes en het dorpsplein in Exloo zijn klaar. Ze worden op donderdag 16 mei om 16.00 uur feestelijk geopend door respectievelijk Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma en burgemeester Jan Seton van Borger-Odoorn. Daaraan voorafgaand geeft wethouder Henk Zwiep een watertappunt cadeau aan Exloo. 

De exploitatie van het Hallenhoes is in handen van Beheerstichting Het Plein. Voor de kosten voor de aanleg van het plein ontving de beheerstichting LEADER-subsidie van de provincie Drenthe. In het Hallenhoes komen de Open Science Hub van ASTRON, het Toeristisch Informatiepunt en het Schapen Informatie Centrum. Ook biedt het Hallenhoes ruimte voorandere activiteiten, zoals muziekavonden of theatervoorstellingen. Tijdens deze activiteiten is de horecagelegenheid in het Hallenhoes open. Met de komst van het Hallenhoes en het nieuwe plein is het hart van Exloo terug.

Geschiedenis van het terrein
Aan de Zuiderhoofdstraat 6-8 in Exloo bevond zich het voormalig Bebinghehoes, een rietgedekte (hallenhuis)boerderij uit 1722. In 2015 kwam er een whiskydestilleerderij in het pand, maar deze werd in 2017 door brand verwoest. De grond werd vervolgens door de gemeente gekocht. De Dorpsraad Exloo haalde daarna in het dorp op welke ideeën er waren voor een nieuwe inrichting van het terrein. Daarbij kwam het idee naar voren om de locatie te herontwikkelen naar een dorpsplein met centrumgebouw: een Hallenhoes. Het Hallenhoes past daarmee goed bij het voormalig Bebinghehoes en bij de bouwstijl van de streek.

Open Science Hub 
In de Open Science Hub ‘de Oerknal’ worden scholieren en groepen jongeren van 10 tot 13 jaar met een serious game op boeiende wijze in contact gebracht met wetenschap en techniek. Het project, ontwikkeld door ASTRON en serious gaming bedrijf Person Unknown, inspireert jongeren door de fascinatie voor de radiotelescoop LOFAR te benutten, waarvan het hart in Exloo ligt. Zo worden de mogelijkheden van serious gaming voor educatieve doeleinden verkenden worden jongeren gestimuleerd in hun studiekeuze voor wetenschap en techniek. De Hub zal vanaf het komende schooljaar jongeren uit de regio ontvangen.

Inwoners en andere belangstellenden zijn welkom bij de opening. Van 19.00 tot 21.00 uur is er gelegenheid om het Hallenhoes van binnen te bekijken. Zowel tijdens het middag- als avondprogramma is er een gezellige Cittaslow-streekproductenmarkt op het nieuwe plein, met rond 17.30 uur ‘Koken met de burgemeester’.