De 90-jarige Joop Mulder kon op paard Sidney nog één keer een rondje rijden in manege De Kraalhoeve. (eigen foto)
De 90-jarige Joop Mulder kon op paard Sidney nog één keer een rondje rijden in manege De Kraalhoeve. (eigen foto)

Joop Mulder (90) ziet langgekoesterde wens in vervulling gaan

Algemeen

TER APEL - Welk cadeau vraag je voor je verjaardag als je 90 jaar wordt? Joop Mulder uit Leiden had daar een goed antwoord op: een ritje op een paard. Zaterdag ging die wens in vervulling. 

Joop Mulder, geboren in januari 1934 in Rijnsburg, werd tegen het eind van de hongerwinter naar familie op een boerderij in Stompwijk gestuurd om aan te sterken. Hier kreeg hij biest te drinken, de eerste zeer vette melk als een koe pas gekalfd heeft. Op een dag moest hij met zijn zes jaar oudere neef met een groot (Belgisch) trekpaard naar een hoefsmid in de buurt, maar op de terugweg hielden de Duitsers een razzia en Joops neef verstopte zich in een greppel langs de dijk waarover zij liepen, bang om meegenomen te worden. Joop reed toen in zijn eentje verder op de dikke ‘knol’, een rit die hij nooit meer is vergeten. 

Inmiddels is Joop 90 jaar en zijn gezondheid wordt de laatste jaren wat minder. ,,In gesprekken met ons gaf hij aan nog een paar dingen te willen doen/meemaken. Een bucketlist als het ware’’, vertelt zoon Mark. ,,Ten eerste: nog een keer biest drinken. Op zijn 90e verjaardag verraste onze jongste dochter Linde daarom haar opa met twee liter biest. Ook wilde hij nog een keer naar de boerderij in Stompwijk, maar deze bleek in 1972 gesloopt en er staan nu woningen op die plek. Een vliegtocht over Leiden en de bollenvelden bij Rijnsburg staat voor 17 april op het programma en zijn laatste wens in dit rijtje: na 80 jaar nog een keer op een paard rijden. ,,Die wens is nu uitgekomen. Hij heeft een rondje op Sidney mogen maken in de zandbak van manege De Kraalhoeve hier in Ter Apel, onder leiding van PV de Kloosterruiters. Hij vond het geweldig!’’