De deelnemers aan de optocht liepen in de meest kleurrijke outfits mee. (foto: Auniek Klijnstra)
De deelnemers aan de optocht liepen in de meest kleurrijke outfits mee. (foto: Auniek Klijnstra)

Zonovergoten carnavalsoptocht trekt record aantal bezoekers naar Ter Apel

Algemeen

TER APEL – Het dorp Ter Apel was de afgelopen tijd voor even weer veranderd in ‘t Klooster en de Wieke. Ofwel, het domein van carnavalsvereniging De Kloosterwiekers, waar Prins Harry de Derde zolang de scepter mocht zwaaien. 

Het hoogtepunt van het carnaval vond zaterdag plaats met de 57e editie van de traditionele optocht door het dorp. De grote stoet wagens zette zich in beweging na het startschot van Prins Harry de Derde en burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde. ,,Alles is echt perfect verlopen! Het was een gigantische carnavalsoptocht met maar liefst 48 praalwagens en een record van 55 loopgroepen, goed voor zo’n 2000 mensen die meeliepen in de optocht. Door het goede weer hadden we bovendien een zonovergoten optocht, wat heeft gezorgd voor een record aantal bezoekers van 35.000 tot 40.000 toeschouwers. Tel daarbij op 5000 bezoekers in de feesttent op zaterdagavond en nog eens 2000 op zondagavond. Het was één groot feest’’, blikt Robert Dreier namens De Kloosterwiekers terug.  

De prijzen van de optocht werden zondagavond uitgereikt in de feesttent op het Dr. Mansholtpark. De eerste prijs en de publieksprijs bij de praalwagens ging wederom naar Scouting Ter Apel, gevolgd door OBS De Vlinder en De Struuknduukers. Bij de loopgroepen won Zen zijn Zooi. Die won ook bij de grote loopgroepen, voor Een Beetje Meer en De Ginnegappers. Bij de kleine loopgroepen ontvingen De Deckselse Wievn de titel, voor CV De Restantjes en De Diva’s, de prijs voor loopgroepen van 1 of 2 personen was voor De Knuterzwaagers, voor Proost en CV Potentie.

Vandaag hebben de Kloosterwiekers deelgenomen aan de Rosenmontagoptocht in het Duitse Rütenbrock, dinsdag wordt de carnavalsperiode volgens traditie afgesloten met het haringhappen.