Warren Haynes.
Warren Haynes. (Foto: HIBF)

Programma Holland International Bluesfestival Grolloo is rond

Algemeen

GROLLOO – Mojo heeft het programma van het Holland International Blues Festival in Grolloo rond. Robben Ford, Warren Haynes Band en The Devon Allman Project DeWolff XL, Eric Johanson, Thorbjørn Risager & the Black Tornado en Kyla Brox zijn toegevoegd aan de line-up. Eerder werd al bekend gemaakt dat Buddy Guy, Joe Louis Walker, Matt Andersen & the Big Bottle of Joy, JJ Grey & Mofro, Kai Strauss & The Electric Blues All-stars, Ally Venable Band, Mell & Vintage Future en tributeband Grollo van de partij zullen zijn in Grolloo. Hiermee is het programma compleet. 

Voor Warren Haynes is het niet de eerste keer dat hij in Grolloo speelt; in 2017 stond hij er al eens met Gov’t Mule. Sinds hij voor het eerst een gitaar oppakte op elfjarige leeftijd heeft hij hem niet meer losgelaten. Haynes bracht drie albums uit en werkte samen met een hele rits uiteenlopende artiesten: zo was hij recent nog te gast op Dolly Partons laatste album Rockstar.

Devon Allman is de tweede zoon van Gregg. Maar Devon is ook bekend om zijn eigen bands, zoals Honeytribe en the Royal Southern Brotherhood. Hij komt naar Grolloo met The Devon Allman Project, een zeskoppige band die al door zo’n twintig landen toerde. Vorig jaar vestigde hij nog een wereldrecord met 50 concerten in 50 verschillende Amerikaanse staten in 49 dagen. Hammond-aangedreven powertrio DeWolff heeft inmiddels al tien albums en drie livealbums uitgebracht, een Edison gewonnen, een album opgenomen met Black Keys-producer Mark Neill en meer dan 1000 optredens gedaan in Europa, Australië, Indonesië en Rusland. Met hun album Love, Death & In Between uit 2023 op zak en hun ‘XL’-band met bas, percussie, blazers en backing vocals komen ze Grolloo wegblazen zoals ze ook al deden in 2022.

Bluesrocker Eric Johanson kreeg zijn eerste gitaar op zijn vijfde, leerde zichzelf spelen en werd al snel een grote belofte. Hij ontwikkelde ook een liefde voor harde rock en gebruikt blues nu als een springplank naar een harder, breder geluid. Op zijn laatste album The Deep And The Dirty uit 2023 biedt hij ‘alles van roadhouse rootsrock tot donkere, bluesy Americana’. Het album kwam op nummer 1 binnen in de Billboard Blues Charts. Thorbjørn Risager ontdekte als late tiener de muziek van B.B. King en Ray Charles en zong al tijden de blues toen hij werd aangenomen op het conservatorium in Kopenhagen. In 2003 vormde hij Thorbjørn Risager Blue 7, dat in 2014 werd omgedoopt naar Thorbjørn Risager & The Black Tornado. Ze hebben inmiddels een heel rijtje albums op hun naam staan, met als nieuwste Navigation Blues uit 2022.

De Britse blues- en soulzangeres Kyla Brox werd al omschreven als ‘de beste vrouwelijke bluesvocalist van haar generatie’ en zelfs ‘het Britse antwoord op Aretha Franklin’. Brox won zowel de UK als de Europe Blues Challenge en werd uitgeroepen tot Beste Zangeres bij de European Blues Awards in 2019. Tot nu toe bracht ze vijf studioalbums uit.