De locatie van de voormalige Gabriel Damschool aan de Utrechtselaan is de beoogde locatie voor de nieuwbouw. (eigen foto)
De locatie van de voormalige Gabriel Damschool aan de Utrechtselaan is de beoogde locatie voor de nieuwbouw. (eigen foto)

Inwoners Stadskanaal verrast over hofje met woontoren

Algemeen

STADSKANAAL - Sinds enige jaren zijn inwoners uit Stadskanaal bezig om een woonhof te realiseren aan de Utrechtselaan, op de locatie tegenover de bibliotheek waar voorheen de Gabriel Damschool was gevestigd. 

Hun inzet was erop gericht om ongeveer 25 levensloopbestendige woningen in een hofjesvorm te bouwen. De gemeente kiest nu voor een hofje van vijftien woningen. Naast het woonhofje komt een hoog appartementengebouw van acht bouwlagen met 24 appartementen en een gemeenschappelijke ruimte. De gemeente richt zich op de koopsector. De initiatiefnemers zijn blij dat de gemeente Stadskanaal nu duidelijkheid biedt. Volgens voorzitter Jan-Willem van de Kolk zet de gemeente daarmee een belangrijke stap. Hij heeft echter ook kritische noten te kraken.

De initiatiefnemers vinden het jammer dat de groep inwoners niet bij bij de laatste fase van de planontwikkeling is betrokken. ,,Het Woonhof is een burgerinitiatief van onderaf. In overleg met de gemeente is gekozen voor een bouwontwikkeling op de locatie van de Gabriel Damschool. Na een tiental gesprekken werd het overleg gestaakt. Dat was jammer en onnodig. We hebben inmiddels veel kennis opgebouwd. Het Nationaal Programma Groningen en Stichting Knarrenhof Nederland hebben ons goed geholpen. We weten veel over de beste manier om nieuwe woonconcepten te ontwikkelen in een plaats als Stadskanaal. Eén van de hofwoningen zou in de aanvankelijke plannen benut worden als gezamenlijke ruimte. We hebben ons op kopers en huurders gericht. Belangrijk is het dat inwoners voorafgaand aan de bouw betrokken worden. Daar wordt in deze fase aan voorbij gegaan. Maar de andere kant van het verhaal is dat er nieuwe kansen en mogelijkheden ontstaan. Dat is positief.”

Projectontwikkelaars kunnen zich tot 8 april inschrijven. Van de Kolk vertelt dat de groep initiatiefnemers om de tafel wil gaan met de ontwikkelaar, die de bouw gegund wordt. ,,We zijn benieuwd naar de toekomstige ontwikkelingen. Wanneer meer bekend is over de precieze uitwerking en prijzen is het aan de belangstellenden zelf om te bepalen hoever hun polsstok en interesse reikt, en of ze er naar toe willen verhuizen. Inmiddels hebben zich zo’n 200 inwoners gemeld als belangstellende. Voor hen breekt een spannende periode aan.’’