Afbeelding

De nieuwe ‘Veerten’ ligt weer in de winkels

Algemeen

STADSKANAAL - Het winternummer van ‘Veerten’, het tijdschrift over geschiedenis van de Kanaalstreek van het Streekhistorisch Centrum, is verschenen. 

Het tijdschrift staat weer vol boeiende verhalen, oude foto’s en de vertrouwde rubrieken met nieuws vanuit het museum. In dit nummer onder anderen Jan Willem van de Kolk met een schokkend verhaal uit de Tweede Wereldoorlog, over een te vondeling gelegde baby. Hij tekende het verhaal op uit de herinneringen van Johan en Janny van Klinken.

Ook is te lezen over de tot dus ver onderbelichte geschiedenis van de Vrije Socialisten, geestverwanten van de bekende Ferdinand Domela Nieuwenhuis, die ook in Stadskanaal een actieve beweging vormden. Arend Hazekamp deed er onderzoek naar en komt er in februari ook over vertellen.

Jaap Meijering beschrijft het leven van Grietinus Zwartsenberg en het bedrijf dat de familie in Stadskanaal en elders runde. En nog een bekende winkel komt in deze Veerten aan bod: wie herinnert zich niet Warenhuis De Vries aan de Hoofdstraat in Stadskanaal? De historie van deze winkel wordt beschreven door de ogen van een echte ‘winkeldochter’. 

Ook Ter Apel komt weer aan bod met een artikel over de Hervormde Kapel van de hand van Jakob Been, en Bert Roossien haalt herinneringen op aan de strenge winter van 1963. Kortom, het winternummer van Veerten is er één om lekker mee bij de warme kachel te kruipen. 

Donateurs van het SHC krijgen het blad automatisch thuisgestuurd en het is in de losse verkoop verkrijgbaar bij de boekhandels in Stadskanaal, Musselkanaal en Ter Apel, en uiteraard bij het Streekhistorisch Centrum zelf.