Eén van de eerste twaalf stenen huizen langs het Stadskanaal. Hier is er niet één meer van bewaard gebleven. (foto: collectie Streekhistorisch Centrum Stadskanaal)
Eén van de eerste twaalf stenen huizen langs het Stadskanaal. Hier is er niet één meer van bewaard gebleven. (foto: collectie Streekhistorisch Centrum Stadskanaal)

Wonen in de Kanaalstreek: oude foto’s uit het SHC

Algemeen

STADSKANAAL - Historicus Bert Roossien van het Streekhistorisch Centrum (SHC) in Stadskanaal geeft op zondag 3 december weer een presentatie met oude foto’s uit het archief. Het thema is deze keer ‘Wonen in de Kanaalstreek’. 

In 1787 werden de eerste twaalf huizen gebouwd langs het Stadskanaal door de Stad Groningen. De huizen van de veen- en landarbeiders waren vaak niet meer dan eenkamerwoningen met een schuur. Het privaat (wc) bevond zich buiten en werd soms gedeeld met meerdere huishoudens. Na 1900 ging de overheid zich bemoeien met de huisvesting: plaatselijke woningstichtingen begonnen rond 1920 met de bouw van sociale huurwoningen en rijke verveners, herenboeren en succesvolle ondernemers lieten langs het kanaal riante villa’s bouwen met siertuinen, slingerpaden en vijvers. Het interieur van dergelijke woningen bestond meestal uit twee grote voorkamers voorzien van luxe bedsteden: inwonend personeel sliep boven op zolder. Na 1960 werden in recordtempo nieuwe woonwijken uit de grond gestampt in verband met de expansie van de Philipsfabriek in Stadskanaal: portiekflats en rijtjeshuizen met groenstroken ertussen. Aan het einde van de 20e eeuw ging het de hoogte in met bouw van enkele woontorens in het centrum. Roossien laat beelden van deze woonhistorie zien, afkomstig uit het archief van het SHC.

De voorstelling vindt plaats in de Bibliotheek Stadskanaal en begint om 14.30 uur. Reserveren kan via 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl. Het complete zondagmiddagprogramma staat op www.streekhistorischcentrum.nl.