Wethouder Wietze Potze (tweede van links) mocht het officiële startschot geven voor Werken is Gezond. (foto: Geert Smit)
Wethouder Wietze Potze (tweede van links) mocht het officiële startschot geven voor Werken is Gezond. (foto: Geert Smit)

Re-integratieproject Werken is Gezond strijkt neer in Westerwolde

Algemeen

SELLINGEN - Een uniek project is neergestreken in de gemeente Westerwolde: het project Werken is Gezond wil toekomstige medewerkers een versterkte startpositie geven bij werkgevers in de regio. 

Het project leidt tot een innovatieve aanpak op het gebied van arbeidsreïntegratie. Wethouder Wietze Potze heeft donderdagmiddag het startsein gegeven in het gemeentehuis in Sellingen. Werken is Gezond is een initiatief van Stam en De Leefstijlunie en is tot stand gekomen via het Verbindingsfonds van de provincie Groningen. Dit fonds wil Groningers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een grotere kans geven om aan het werk te gaan en te blijven. Om dit te bewerkstelligen heeft de provincie partijen uit verschillende werkvelden opgeroepen zich te verbinden en te komen met vernieuwende activiteiten en oplossingen. ,,We hadden elkaar al een tijdje op het oog’’, aldus Marlies Brakels, oprichter en leefstijldeskundige bij De Leefstijlunie. 

Samenwerken is van essentieel belang om mensen daadwerkelijk te laten groeien op en buiten de werkplek. Beide partijen zagen direct de grote meerwaarde voor de mensen waarvoor ze zich al zoveel jaren hard maken. ,,We zijn blij dat we met de financiële middelen uit dit fonds de kans krijgen om onze expertises te bundelen’’, zegt Stam-directeur Bernard Posthumus. ,,Tegelijkertijd willen we een veel bredere samenwerking tot stand brengen. Wij willen dat de verbinding niet stopt bij ons en juist meer organisaties verleidt tot verbinding en samenwerking.’’ Beide bedrijven hebben zeer veel ervaring en expertise. Stam is een arbeidsreïntegratiebedrijf dat al meer dan 30 jaar mensen helpt bij het krijgen en behouden van betaald en betekenisvol werk. De Leefstijlunie heeft 17 jaar ervaring in huis met het inzetten van professionele leefstijlzorg, om mensen weer terug naar school en werk te brengen en als uiteindelijk doel een lang gezond leven voor iedereen. 

De gemeente Westerwolde heeft het project omarmd en is de samenwerking aangegaan. Ook Welzijn Westerwolde ziet de meerwaarde van het project. Ze spelen een sleutelrol in de totstandkoming van het uitrollen van Werken is Gezond in Westerwolde. Met een intensief en op maat gemaakt traject worden de deelnemers in twaalf weken werkfit gemaakt voor een beoogde of reeds verkregen baan. Stam en de Leefstijlunie helpen in baankeuzes en coachen op relevante werknemersvaardigheden en leefstijlkeuzes. Beter voorbereid en met meer zelfvertrouwen werken helpt een mismatch voorkomen en dat is goed voor werkgevers en werknemers. Daarmee is de cirkel rond.

Nog voor de daadwerkelijke start waren er al vijf aanmeldingen. Werken is Gezond lijkt daarmee een project te zijn dat aanslaat bij de mensen waarvoor het bedoeld is. Ook voor de jobcoach en leefstijldeskundige betrokken bij het project was het een verrassing. De eerste deelnemer heeft, samen met de jobcoach, een positief sollicitatiegesprek achter de rug. ,,Laat mij maar direct starten’’, zo zei de deelnemer. Hij krijgt de komende twaalf weken hulp van de jobcoach op de werkvloer. Daarnaast gaat hij samen met de leefstijldeskundige kijken naar de manier waarop hij zijn leven inricht en hoe hier eventueel veranderingen in aan te brengen. Hij gaat aan de slag met zijn vaardigheden om een betrouwbare en productieve medewerker te zijn, die tegelijkertijd ook denkt aan zijn eigen welzijn.

Mensen met of zonder baan met een opleiding tot maximaal MBO-niveau 2 zijn welkom. Er zijn nog twintig plekken vrij, deelname is gratis en vrijwillig. Ook werkgevers en welzijnsorganisaties kunnen zich aanmelden. Aanmelden of meer informatie krijgen kan via info@stambv.com of info@deleefstijlunie.nl.