Landschap met een boerderij in Drenthe (Vincent van Gogh, 1883). (beeld: particuliere collectie, Canada)
Landschap met een boerderij in Drenthe (Vincent van Gogh, 1883). (beeld: particuliere collectie, Canada)

Op reis met Vincent van Gogh in Drenthe

Algemeen

STADSKANAAL - Kees Dinkla geeft op uitnodiging van het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal op zondag 19 november een lezing over de schilder Vincent van Gogh en de periode waarin hij in Drenthe verbleef. 

De 30-jarige Vincent van Gogh was in het najaar van 1883 drie maanden lang te vinden in Drenthe. Niet op het zand-deel van de provincie dat met de heide, schaapskuddes en middeleeuwse kerkjes populair was bij veel schilders uit binnen- en buitenland. Nee, Van Gogh was juist te vinden in de veendelen van Drenthe, in Hoogeveen en Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Maar weinig schilders waren hem voorafgegaan, laat staan in de koude, druilerige herfstperiode.

Van Gogh was erg productief in Drenthe: naar schatting maakte hij er veertig tot zestig werken. Olieverfschilderijen, werken op doek en schetsen. Hiervan zijn er 22 voor zover bekend bewaard gebleven, waarvan er nu zestien in de expositie Op reis met Vincent – Van Gogh in Drenthe in het Drents Museum in Assen te zien zijn. Een aantal van de werken komt uit het buitenland en sommigen zijn nog nooit eerder aan een museumpubliek getoond.

Aan de hand van de tentoonstelling in Assen (die tot en met 7 januari is te zien) legt museumdocent en historicus Kees Dinkla uit waarom Van Gogh naar Drenthe kwam (en juist de veendelen) en wat hij in de provincie heeft ervaren en gedaan. Er wordt verklaard waarom de drie maanden van Van Gogh in Drenthe een springplank zijn geweest in zijn ontwikkeling als schilder – een opmaat naar zijn latere, bekendere periodes in Noord-Brabant en in Frankrijk.

De lezing vindt plaats in de bibliotheek van Stadskanaal en begint om 19.30 uur. Reserveren kan telefonisch tijdens kantooruren via 0599-612649 of via info@streekhistorischcentrum.nl.