Heksen kwamen in het verleden nog wel eens op de brandstapel terecht.
Heksen kwamen in het verleden nog wel eens op de brandstapel terecht.

Slachtoffers heksenjachten herdacht in Onstwedde

Algemeen

ONSTWEDDE - Op meerdere plekken in Nederland worden vanmiddag om 12.00 uur door zeker zeshonderd mensen witte bloemen gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de heksenvervolgingen.  

Met deze actie vraagt Stichting Nationaal Heksenmonument om een fysiek monument in de openbare ruimte. De actie vindt plaats bij de Giezelbaarg in Onstwedde en daarnaast onder meer in Amersfoort, Appingedam, Harderwijk, Delft, Den Haag, Maastricht, Nijmegen, Leiden, Sneek, Utrecht en Vlissingen. Dit zijn enkele plekken waar executies zijn voltrokken. Daarnaast is er ook een herdenking in Oudewater, de enige plek waar beschuldigden een eerlijk proces kregen en werden vrijgesproken. 

De actie wordt georganiseerd door de pas opgerichte Stichting Nationaal Heksenmonument. Het bestuur bestaat uit schrijver Susan Smit, theatermaker Manja Bedner en schrijver Bregje Hofstede, maar de stichting is het initiatief van een grote groep voornamelijk vrouwen uit allerlei sectoren, die het tijd vonden voor meer historisch besef van de heksenvervolgingen. ,,Met deze actie vragen wij om een Nationaal Heksenmonument. Dit doen wij vanuit de overtuiging dat de heksenjachten, die verspreid over West-Europa naar schatting zo’n 50.000 tot 100.000 slachtoffers maakten, nog altijd hun schaduw werpen, met name op vrouwen. Zo’n 85% van de slachtoffers was vrouw. Dingen die in de 16e en 17e eeuw tot een veroordeling als heks konden leiden, gelden voor met name meisjes en vrouwen nog steeds als problematisch: vrij over je seksualiteit beschikken, je vrijelijk uitspreken, ouder worden, alleenstaand zijn, sterk zijn. Om met die schaduw af te rekenen, willen we de slachtoffers van toen in het licht zetten.’’