Afbeelding

Alie Noorlag presenteert boek in Delfzijl

Algemeen

VLAGTWEDDE - De Duitse soldaat Otto Tumbrink uit Selm werd in augustus 1941 als soldaat ingedeeld bij de Batterie Delfzijl. In november 1942 werd hij overgeplaatst naar Batterie Nansum, waar hij Freeke Scheeres uit Krewerd leerde kennen. 

Samen wilden ze na de oorlog een toekomst opbouwen, maar zover kwam het niet. Op 18 april 1945 was Tumbrink opnieuw in Delfzijl gelegerd. Hier trapte de 15-jarige Meindert Hollander een voetbal in een mijnenveld en wilde de bal terughalen. Tumbrink probeerde de jongen uit het mijnenveld te redden, maar beiden overleefden dit niet. Otto Tumbrink leerde zijn dochtertje Elfriede Maria nooit kennen. Zijn verhaal staat opgetekend in het nieuwe boek ‘Batterie Delfzijl, het was niet hun oorlog’ van Alie Noorlag uit Vlagtwedde. Het boek wordt vandaag gepresenteerd in het Muzee Aquarium in Delfzijl.

Noorlag studeerde Communicatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is verbonden aan de Gedenkstätte Esterwegen die aan de vijftien Emslandkampen en hun slachtoffers herinnert. Met dit boek wil ze niet alleen recht doen aan Otto en Freeke, maar aan alle mensen die door de oorlog in soortgelijke omstandigheden terecht kwamen. ,,Ik hoop dat dit boek mag bijdragen aan het loslaten van zwart-wit denken’’, aldus Noorlag. Tijdens de presentatie zal medewerking worden verleend door Noorderpoort Farmsum en het Max Windmüller Gymnasium uit Emden.

Het boekje is ook verkrijgbaar in het Duits: ‘Batterie Delfzijl, Es war nicht ihr Krieg’. Het is vanaf maandag 5 juni verkrijgbaar bij Muzee Aquarium Delfzijl, de boekhandel en via www.profiel.nl.