Afbeelding

Natuurbegraafplaats Laude gaat open

Algemeen

LAUDE - In de bossen van Laude, vlakbij Sellingen en Ter Apel, ligt natuurbegraafplaats Laude. Op zaterdag 3 juni wordt deze locatie officieel geopend. 

,,We zien hier dagelijks wat de natuur met mensen doet. Dat is uiteraard zeer persoonlijk. De openheid bij het kanaal, de geborgenheid van het bos, het water, een gevoel, herkenning in iets wat je ziet, hoort of iets wat je raakt. Wij maken het dagelijks mee en weten inmiddels hoe bijzonder de verbinding met de natuur hier is’’, vertelt locatiebeheerder Janny Boonstra.

Eeuwigdurende rust
Bij natuurbegraven gaat het graf op in de natuur. Het is een bijzondere, maar eigenlijk heel gewone manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. ,,Juist de combinatie van de blijvende grafrust in verbinding met de zorg voor dit gebied spreekt mensen erg aan. Men hoeft zich geen zorgen te maken over de verlenging van grafrechten. Dat geeft veel rust ook voor de nabestaanden’’, aldus Janny. Ze vervolgt: ,,Normaal is het hier rustig en sereen, maar op 3 juni zal dat even anders zijn. We zijn natuurlijk al een tijd operationeel, maar een officiële opening hebben we nog niet gehad.’’

Er is een informatiemarkt met meer dan twintig standhouders waar bezoekers kunnen kennismaken met uitvaartverzorgers en inspiratie opdoen rondom een groene uitvaart. Er zijn ecologische kisten, urnen, manden en waden. Geïnteresseerden kunnen doorlopend aansluiten bij rondleidingen door het bos. Ook is er ruimte voor een hapje en een drankje. ,,Iedereen is welkom, van mensen die al serieus op zoek zijn naar een laatste rustplaats tot mensen die gewoon benieuwd zijn naar wat we hier doen.’’ De organisatie doet er alles aan om de dag prettig en veilig te laten verlopen. ,,We zijn gewend om alle tijd en ruimte voor mensen te maken. De informatiemarkt is ruim opgezet en de rondleidingen vinden plaats in kleine groepjes.’’ 

Mensen die minder goed ter been zijn kunnen mee met een speciaal ingerichte e-car. ,,We vinden het wel fijn als mensen aangeven dat ze willen komen.’’ Dat kan via www.natuurbegraafplaatslaude.nl/opening.