Piloot William Lister Miller (midden) met de familie van wie hij onderdak kreeg.
Piloot William Lister Miller (midden) met de familie van wie hij onderdak kreeg.

Informatiepaneel vliegtuigcrash in 2e Exloërmond

Algemeen

2E EXLOËRMOND - Burgemeester Jan Seton en kinderburgemeester Lotte van der Scheur van Borger-Odoorn onthullen op vrijdag 26 mei een informatiepaneel over het vliegtuig dat op 8 februari 1945 neerstortte in 2e Exloërmond. 

Vorig jaar heeft de Historische Vereniging Carspel Oderen vier informatiepanelen geplaatst op de locaties waar in de Tweede Wereldoorlog een gevechtsvliegtuig van de geallieerden neerstortte. De bedoeling was deze panelen in 2020 te plaatsen, het jaar dat Nederland 75 jaar bevrijding zouden vieren. Vanwege de coronapandemie kon dat niet doorgaan. Op de panelen staat informatie (in het Nederlands, Engels en Duits) over de vliegtuigen en hun bemanning. Door het onthullen van het bord in 2e Exloërmond wordt dit project afgerond. Het paneel in 1e Exloërmond is al geplaatst.

Noodlanding
In 2e Exloërmond was sprake van een geforceerde noodlanding. Op 8 februari 1945 vertrok de Tempest van de RAF-vliegbasis Volkel, als leider van een formatie jachttoestellen voor een aanval op Duits scheepvaartverkeer in het Dortmund-Eemskanaal. Tijdens deze aanval werd het toestel geraakt en ernstig beschadigd door afweergeschut of door rondvliegend materiaal van het binnenvaartschip dat tijdens deze aanval werd vernietigd. Nadat het vliegtuig over de Nederlandse grens was gevlogen, vloog de piloot al te laag om nog veilig het toestel te kunnen verlaten en moest hij om 17.10 uur in 2e Exloërmond een geforceerde noodlanding maken. De piloot werd opgevangen en verborgen gehouden tot hij ruim twee maanden later door de Polen werd bevrijd.

De onthulling vindt plaats bij De Venehoeve aan het Zuiderdiep 380a in 2e Exloërmond.