Afbeelding

Natuur in heden en verleden in Hunebedcentrum

Algemeen

BORGER - Van mammoeten, ijstijden tot natuur: tijdens het Pinksterweekend kunnen bezoekers van het Hunebedcentrum in Borger aan de hand van verschillende thema’s kennismaken met onderzoek naar natuur in het heden en verleden. 

Op zaterdag 27 mei doen wetenschappers samen met bezoekers onderzoek naar de biodiversiteit, CO2- opslag, waterberging en verkoeling in Tiny Forest het Oerbos in het Oertijdpark van het Hunebedcentrum. Op zondag 28 en maandag 29 mei kunnen bezoekers tijdens de Mammoetdagen kennismaken met ijstijdexperts en onderzoek door deel te nemen aan interactieve lezingen en workshops over mammoeten en fossielen.  

Samen onderzoek doen  
Tijdens de science-dag op 27 mei voeren wetenschappers tussen 11.00 en 15.00 uur  samen met bezoekers verschillende metingen uit om de de biodiversiteit (vlinders, bestuivers en bodemdiertjes), CO2-opslag, waterberging en verkoeling in Tiny Forest het Oerbos vast te stellen. De metingen zijn snel, simpel en vooral heel erg leuk voor jong en oud. Met deze metingen wordt gekeken naar de voordelen en effecten van het in maart door basisschoolleerlingen en vrijwilligers geplante Tiny Forest bij het Hunebedcentrum.

Op 28 en 29 mei kunnen bezoekers zich verwonderen over de natuur ten tijde van de ijstijden. Wetenschappers en ijstijd-experts geven tijdens de Mammoetdagen verschillende familielezingen over de ijstijden, de mammoet en andere prehistorische ijstijddieren. Daarnaast is er ook een interactief programma waarbij bezoekers onder meer zelf hun eigen fossielen kunnen laten determineren en een mammoet kunnen boetseren onder begeleiding van reconstructiekunstenaar Remi Bakker.