Het skelet van de holenbeer, dat te zien is in het Hunebedcentrum in Borger. (eigen foto)
Het skelet van de holenbeer, dat te zien is in het Hunebedcentrum in Borger. (eigen foto)

Skelet uitgestorven holenbeer in Hunebedcentrum

Algemeen

BORGER - Een skelet en botten van verschillende, inmiddels uitgestorven, prehistorische dieren zijn vanaf dinsdag te bewonderen in het Hunebedcentrum in Borger. 

Het absolute topstuk is het volledige skelet van een holenbeer, een grote berensoort die in Europa leefde tijdens het Pleistoceen tot zo’n 25.000 jaar geleden. De mannelijke exemplaren konden tot 3,5 meter hoog zijn wanneer ze op hun achterpoten stonden en rond de 600 kilo wegen. Ze stierven uit in de loop van de laatste ijstijd. De holenbeer wordt twee jaar tentoongesteld in het Hunebedcentrum. 

Naast de holenbeer zijn ook de schedel van de prehistorische wolharige neushoorn en een oeros te bewonderen in het museum. Directeur Harrie Wolters: ,,Dit zijn echt bijzondere aanvullingen op de Hondsrug UNESCO Geopark-expositie die te zien is in het Hunebedcentrum.’’ In de expositie maken bezoekers kennis met Drenthe tijdens de ijstijden. ,,De mammoet kent iedereen, andere uitgestorven prehistorische dieren zijn vaak minder bekend, maar niet per se minder indrukwekkend. Ook deze giganten kruisten hun paden met neanderthalers en de moderne mens op plekken in Europa.’’

De collectiestukken zijn al lange tijd in bezit van de Rijksuniversiteit Groningen en inmiddels onderdeel van de collectie van het Universiteitsmuseum Groningen. Zo werd het skelet van de holenbeer al in 1901 aangekocht door professor Friedrich Julius van Calker. Hij was hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en grondlegger van het Geologisch Instituut in Groningen. Het complete skelet is samengesteld uit losse grotvondsten in Oostenrijk.