Wout van Vilsteren van VolkerWessels Noord, kinderburgemeester Lotte van der Scheur en burgemeester Jan Seton plantten de eerste boom. (foto: Alie Goeree)
Wout van Vilsteren van VolkerWessels Noord, kinderburgemeester Lotte van der Scheur en burgemeester Jan Seton plantten de eerste boom. (foto: Alie Goeree)

Tiny Forest in Oertijdpark bij Hunebedcentrum

Algemeen

BORGER - Bij het Hunebedcentrum in Borger is een Tiny Forest aangeplant: een stukje dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan waar kinderen leren over de natuur en les krijgen in het buitenlokaal. 

Nadat de eerste boom was geplant door burgemeester Jan Seton, kinderburgemeester Lotte van der Scheur en directeur Wout van Vilsteren van VolkerWessels Noord mochten de kinderen van groep 6, 7 en 8 van CKC De Borgh uit Borger alle andere bomen planten. Het Tiny Forest is aangelegd in het Oertijdpark, het buitenterrein van het Hunebedcentrum met verschillende reconstructies als prehistorische huizen, akkers, grafheuvels en veenwegen. Het Tiny Forest zal worden gebruikt om bezoekers en scholieren op een nieuwe manier te leren over de relatie tussen mensen en de natuur en hoe deze door de eeuwen heen sterk is veranderd. De kinderen gingen tijdens deze plantdag even terug naar vroeger en dus werd er soep gemaakt van eetbare wilde planten en mochten ze proberen vuur te maken met vuurstenen. Dat het leven vroeger best zwaar was werd toen duidelijk: ,,Vuur maken is in Minecraft een stuk makkelijker dan in het echt!’’

Natuur als klaslokaal
Onderdeel van het Tiny Forest is het buitenlokaal, waar kinderen leren in en van de natuur, waar ze zich gezond kunnen ontwikkelen en kennis en vaardigheden opdoen om bij te dragen aan een duurzame planeet. ,,Buitenlessen en natuuronderwijs op school zijn lang niet altijd meer vanzelfsprekend en dat terwijl natuur en vrijheid om buiten te bewegen belangrijk zijn voor kinderen. Contact met natuur maakt kinderen creatiever, gezonder en socialer. Het draagt bij aan verhoogde concentratie, betere leerprestaties én het stimuleert een milieubewuste houding’’, zegt Riemke Scharff van het Hunebedcentrum.

Positieve effecten
Een Tiny Forest stimuleert biodiversiteit: het bos van 200 vierkante meter bestaat uit veel verschillende soorten bomen, die weer insecten en vogels aantrekken. Het bos brengt natuurbeleving dichterbij: ,,De afstand tussen mens en natuur is groter dan ooit. Een Tiny Forest voor de deur prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren.’’ Het Tiny Forest vergroot de waterbergingscapaciteit, verbetert de luchtkwaliteit en gaat hittestress tegen. Tot slot heeft een bos een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stress en stressgerelateerde klachten.  

VolkerWessels, de sponsor van het project, heeft naast het Tiny Forest ook een insectenhotel geschonken.