Afbeelding

Groningse arbeidsmarkt blijft gunstig voor werkzoekenden

Algemeen

GRONINGEN - Ondanks een stijging van het aantal WW-uitkeringen in de provincie Groningen blijft de arbeidsmarkt krap. Voor werkzoekenden zijn er volop kansen op werk. 

Het Centraal Planbureau (CPB) sprak vorige week de verwachting uit dat de Nederlandse economie in 2023 en 2024 blijft groeien ondanks de inflatie, zwakkere wereldhandel en dalende huizenprijzen. De arbeidsmarkt blijft krap en de werkloosheid loopt slechts licht op. Voor veel beroepen zijn er nog steeds grote personeelstekorten, waarvan vele een structureel karakter hebben. De zorgsector is een van de sectoren waarin al jaren veel vraag naar personeel is. Er staan op dit moment 1.400 vacatures open in Groningen voor zorg- en welzijnberoepen.

De zorgsector is de grootste sector in Noord-Nederland: in Groningen werken 80.000 werknemers in de zorg. Veel banen zijn zorgberoepen, zoals verzorgende IG of verpleegkundige. Maar een kwart van alle werknemers in de zorg werkt in niet-zorgberoepen, zo blijkt uit de UWV-publicatie ‘Zorg: meer dan alleen zorgpersoneel’. Het grootste deel van deze groep doet economisch-administratief werk. De kans op werk daarin is het grootst voor medisch en directiesecretaressen, HR-adviseurs, arbeids- & loopbaanspecialisten, boekhouders, controllers en accountants. Daarnaast werken veel mensen in de zorg in een dienstverlenend beroep, zoals schoonmaker, medewerker bediening horeca, keukenassistent, kok, kapper en schoonheidsspecialist. Andere beroepen komen minder vaak voor, zoals technici, ICT’ers en beveiligers. Ook zij zijn van belang om goede zorg mogelijk te maken. In de zorgsector zijn er dus ook goede baankansen voor werkzoekenden, ook zonder zorgdiploma.