Staatssecretaris Heijnen (rechts) liet zich vrijdagmiddag persoonlijk informeren over de plannen voor de Nedersaksenlijn. (eigen foto)
Staatssecretaris Heijnen (rechts) liet zich vrijdagmiddag persoonlijk informeren over de plannen voor de Nedersaksenlijn. (eigen foto)

Staatssecretaris Heijnen polst plannen voor Nedersaksenlijn

Algemeen

TER APEL - Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat had het eind vorig jaar al toegezegd en vrijdagmiddag nam ze in Ter Apel en Emmen persoonlijk poolshoogte van de plannen voor de Nedersaksenlijn.

In Ter Apel bezocht de staatssecretaris de Stichting Nedersaksenlijn. Van daaruit wordt de afgelopen jaren hard gewerkt om de regio te verbinden. De stichting heeft al een aantal informatiebijeenkomsten gehouden, ook in Duitsland. Langs de N366 in Ter Apel-West bezocht het gezelschap het tracé en de toekomstige stationslocatie. Nu liggen daar nog veel lege vlaktes, maar eerste ideeën voor de gronden rondom het station liggen al klaar. Ze reisde via het beoogde traject langs de N391 naar Emmen. 

Daar kreeg de staatssecretaris een toelichting op de stationsomgeving, waar de gemeente nadenkt overeen herinrichting hiervan. Als afsluiter van het bezoek ging de staatssecretaris in het Atlas Theater in gesprek met inwoners en vertegenwoordigers van de Nederlands-Duitse regio. Daarnaast kwam de spoorlijn Emmen-Coevorden-Rheine voorbij, die momenteel concreet vorm krijgt. De staatssecretaris liet weten onder de indruk te zijn van het enthousiasme en de eenheid van de regio. Vanuit de regio is nadrukkelijk aangegeven dat men de vaart erin wil houden. Er is een regionale projectgroep opgezet, waarin samen met het ministerie aan de uitwerking van het realisatieplan wordt gewerkt. 

De Nedersaksenlijn moet vanaf 2030 rijden. Vanaf Groningen kan men dan met de trein via Stadskanaal en Ter Apel verder naar Emmen en Twente.