Afbeelding

Toename WW-uitkeringen door seizoenswerkloosheid

Algemeen

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Groningen is in januari gestegen ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

Dat was vooral het gevolg van seizoenswerkloosheid en het beëindigen van tijdelijke contracten rond de jaarwisseling. De toename van de WW betekent niet dat de gunstige uitgangspositie van werkzoekenden op de arbeidsmarkt ineens voorbij is. Veel beroepen bieden al jarenlang goede kansen op werk en lijken weinig last te hebben van schommelingen in de economie.

Eind januari ontvingen 5628 inwoners van de provincie Groningen een WW-uitkering. Dat is 1,7 procent van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen nam toe met 275 (5,1 procent). Vrijwel ieder jaar neemt het aantal WW-uitkering toe in januari omdat er rond de jaarwisseling veel tijdelijke contracten aflopen. Ook is er in de wintermaanden minder werk in sectoren als bouw, horeca, landbouw en groenvoorziening. Ondanks de stijging de afgelopen maand, was het aantal WW-uitkeringen eind januari nog fors lager (-11,5 procent) dan een jaar geleden. Ook landelijk nam het aantal uitkeringen toe: eind januari telde Nederland 154.414 WW-uitkeringen; 1,6 procent van de beroepsbevolking. Dat is 3,5 procent meer dan in december.  

In de gemeente Stadskanaal nam het aantal WW-uitkeringen in januari met 6,7 procent toe: van 252 naar 269. Momenteel zit 1,7 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen in Stadskanaal met 17,7 procent gedaald. In de gemeente Westerwolde nam het aantal WW-uitkeringen met 4 procent toe: van 176 naar 183. Momenteel zit 1,5 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen in Westerwolde met 21,5 procent gedaald.

De WW nam toe in alle drie noordelijke provincies. Ten opzichte van vorig jaar was overal een afname van het aantal WW-uitkeringen te zien.