Prins Wim de Eerste en Vorst Ronald de Eerste van De Kloosterwiekers met de Raad van Elf. (foto: André Dümmer)
Prins Wim de Eerste en Vorst Ronald de Eerste van De Kloosterwiekers met de Raad van Elf. (foto: André Dümmer)

Carnaval op ’t Klooster & De Wieke staat op punten van beginnen

Algemeen

TER APEL - Carnavalsvereniging De Kloosterwiekers in Ter Apel maakt zich weer op voor een boordevol carnavalsprogramma. 

Na twee coronajaren waarin het carnavalsprogramma telkens aangepast moest worden aan de beperkende omstandigheden, zijn nu alle ‘traditionele’ activiteiten weer terug op de agenda. De feestelijkheden zijn afgelopen weekend al begonnen met de traditionele buutavonden in Hotel Boschhuis, waar na twee avonden vol sketches, muziek en buutoptredens het startschot is gegeven voor het Ter Apeler carnaval. Na de overdracht van de sleutel aan Prins Wim de Eerste door het gemeentebestuur van Westerwolde zwaaien de Kloosterwiekers weer de scepter op ’t Klooster en De Wieke.

Zieken- en ouderenbezoek
Jaarlijks gaan Prins, Vorst en een delegatie van de Kloosterwiekers op bezoek bij zieken en inwoners van 80 jaar en ouder die verblijven in de zieken- en verpleeghuizen in de omgeving. Als een familielid, bekende of een van de buren langdurig ziek is, kan dat worden doorgegeven. ,,U kunt dan aangeven waar wij deze mensen kunnen bezoeken, zodat we hen een attentie kunnen overhandigen. Speciaal denken we hier aan mensen die verblijven in ziekenhuizen of verzorgingstehuizen. Wij willen natuurlijk niemand vergeten een fruitmandje of een attentie te bezorgen.’’ Namen doorgeven kan bij Jan Kruit (06-1145 5448) of Jan Albert Hoiting (06-1186 7674) of een mail sturen naar info@kloosterwiekers.nl.. Het bezoeken van de 80-plussers vindt plaats op donderdag 16 februari vanaf 9.30 uur, de mensen in de ziekenhuizen kunnen op zondag 19 februari een bezoek van Prins en Vorst verwachten. 

Daarnaast komen de Kloosterwiekers op vrijdag 17 februar carnaval komen vieren op de basisscholen in Ter Apel. De leerlingen en leerkrachten van De Pork, Bonifatius, Vlinder, Verrekijker en Interschool zullen samen met de Kloosterwiekers een fantastisch feestje bouwen.

Carnavalsoptocht
De grootste carnavalsoptocht van het noorden staat op zaterdag 18 februari op het programma. Maar liefst 40 praalwagens en ruim 35 loopgroepen zullen door het centrum van Ter Apel trekken. Om 14.00 uur zet de bonte stoet zich, na het startschot van burgemeester Jaap Velema, vanaf de Havenstraat in beweging. Via de Viaductstraat, Hoofdstraat en de Stationsstraat zal de finish bereikt worden bij het evenemententerrein op het Dr. Mansholtpark. De deelnemers en bezoekers van de optocht zijn daarna welkom om het feestgedruis in te duiken in de feesttenten. Om 21.00 uur start het grandioze carnavalsfeest in  drie grote feesttenten, waarin met drie podia een zeer gevarieerd aanbod van muziek te horen is. Via www.kloosterwiekers.nl zijn de laatste beschikbare tickets nog te bemachtigen.

Op zondag 19 februari wordt in dezelfde feesttent op het Dr. Mansholtpark vanaf 14.00 uur het Kindercarnaval gehouden. Vanaf 20.00 uur wordt het carnavalsweekend afgesloten met een groots carnavalsfeest, dat grotendeels in het teken staat van de prijsuitreiking van de optocht. ,,Kortom: na twee coronajaren staat er nu weer een volledig carnavalsprogramma in de steigers, waarbij alle inwoners van ’t Klooster en de Wieke nauw betrokken worden.’’ Op maandag februari, Rosenmontag, zullen De Kloosterwiekers zich aansluiten bij de carnavalsoptocht van de buren net over de grens, carnavalsvereniging GCV uit het Duitse Rütenbrock. Om 10.00 uur start de traditionele Rosenmontagsoptocht, waarin de prinsenwagen van de Kloosterwiekers uiteraard niet zal ontbreken.