Wina Eberhard leest op de Hagenhofschool voor uit haar boek De bloemen van Juffie. (eigen foto)
Wina Eberhard leest op de Hagenhofschool voor uit haar boek De bloemen van Juffie. (eigen foto)

Hagenhofschool maakt de dood bespreekbaar

Algemeen

STADSKANAAL - De dood is een gevoelig onderwerp voor velen. Zo ook voor ouders en hun kinderen, want wat bespreek je wel en wat laat je achterwege?

Als het aan de Hagenhofschool in Stadskanaal ligt, wordt er open kaart gespeeld en nemen ouders hun kinderen mee in het proces rondom de dood. ,,We zien dat kinderen heel nieuwsgierig zijn naar de dood, maar vaak niet de juiste antwoorden op hun vragen krijgen. Als er een huisdier of familielid overlijdt is dat het gespreksonderwerp in de kring. Maar de grote vraag blijft: ‘Wat betekent de dood nou eigenlijk?’.’’ 

Tijdens het voorleesontbijt dat woensdag in het kader van de Nationale Voorleesdagen werd gehouden, had de Hagenhofschool auteur Wina Eberhard uit Nieuw-Buinen uitgenodigd. Zij schreef De bloemen van Juffie, een prentenboek dat op een liefdevolle wijze de dood bespreekbaar maakt. ,,De dood is niet iets dat kant en klaar aangeboden wordt; dit is het en zo ga je er mee om. Dat kan ook niet, want iedereen verwerkt rouw anders”, vertelt Eberhard. ,,Maar het is wel ontzettend belangrijk om er over te praten en transparantie te bieden, juist aan kinderen.”

Eberhard schreef en illustreerde het boek, dat wordt uitgegeven door Clavis Uitgeverij. Met haar achtergrond in het onderwijs weet ze de emoties die kinderen ervaren feilloos te vangen in het prentenboek. ,,Onze kinderen een stukje emotionele ondersteuning bieden op luchtige wijze. Dat is wel iets waar we trots op zijn, want op den duur krijgt iedereen een keer met de dood te maken. Hetzij een huisdier, hetzij een familielid. En als we daarin preventief iets kunnen betekenen, waardoor het minder zwaar beladen wordt, doen we dat natuurlijk graag’’, aldus de school.