Zwaantje Wesseling uit Vlagtwedde heeft zondag haar 102e verjaardag mogen vieren. (eigen foto)
Zwaantje Wesseling uit Vlagtwedde heeft zondag haar 102e verjaardag mogen vieren. (eigen foto)

Zwaantje Wesseling viert haar 102e verjaardag

Algemeen

VLAGTWEDDE – Zwaantje Wesseling-Huiting uit Vlagtwedde heeft zondag haar 102e verjaardag mogen vieren.  

Zwaantje Huiting werd op 22 januari 1921 geboren in Holte. Haar ouders hadden een boerderij en als oudste van vier kinderen – na Zwaantje volgden nog twee broers en één zusje – hielp ze al jong mee op het land. Ze ging naar school in Holte en het gezin ging naar de kerk in Onstwedde. Daar ontmoette ze ook haar grote liefde Engel Wesseling, met wie ze net voor het einde van de Tweede Wereldoorlog – op 10 januari 1945 – in het huwelijk trad. Het kersverse echtpaar verhuisde naar Over de Dijk, waar ze een huurboerderij aan de Burgemeester Buiskoolweg betrokken. Daar werden hun twee zoons Sammo en Evert geboren. 

Zwaantje hielp haar man veel mee op het land – ze hadden een veeteelt- en akkerbouwbedrijf met aardappelen, bieten en een paar koeien – en nam daarnaast de opvoeding van beide kinderen voor haar rekening. Na zes jaar vertrok het jonge gezin naar Smeerling, waar ze wederom een boerderij betrokken. Toen in 1973 de ruilverkaveling opkwam, verkocht het echtpaar de boerderij en vertrokken ze naar Vlagtwedde, om daar aan de Schoolstraat te gaan wonen. Engel werkte in die tijd nog een paar jaar voor de gemeente Stadskanaal.

Na zijn overlijden op 26 december 1994 woonde Zwaantje eerst nog een paar jaar alleen aan de Schoolstraat. In 2003 ging ze naar woonservicecentrum De Bolderbörg, waar ze nog steeds woont. Naast twee zoons heeft mevrouw Wesseling ook vijf kleinkinderen en negen achterkleinkinderen. Die hebben haar ook allemaal een bezoek gebracht voor haar verjaardag. Lichamelijk is Zwaantje nog redelijk gezond, wel is ze dementerend. Toch geniet ze volgens haar familie op haar manier nog zoveel mogelijk van de dingen die ze doet.