Gerrit Krol. (eigen foto)
Gerrit Krol. (eigen foto)

Filmhuis in Bibliotheek Stadskanaal

Algemeen

STADSKANAAL - De bibliotheek in Stadskanaal wordt op donderdag 1 december omgetoverd tot een heus filmhuis.

De avond start met een bijzondere gast, om vervolgens de film ‘Gerrit Krol, de zoon van de levende stad’ te kijken. In deze film blikt de bekende Groningse auteur Gerrit Krol terug op zijn carrière als schrijver. Hij wordt door de makers gevolgd in Groningen, waar hij spreekt over zijn belevenissen in de oorlogsjaren, het ontluikende dichterschap en zijn zoektocht naar het juiste meisje. Ook spreekt Krol over zijn fascinatie voor wiskunde en trekt hij parallellen met de literatuur. Verder gaat Krol in op zijn omgang met de ziekte van Parkinson, die bij hem werd geconstateerd.

Ook vertelt de schrijver over de vergankelijkheid van het leven dat zo weemoedig kan stemmen. ,,Oude foto’s kunnen ons ziek maken van verlangen naar wat voorgoed verleden tijd is geworden. Wat gebleven is zijn wijzelf en misschien moet je weemoed voorstellen als draden die ons aan de dingen binden.’’ De film is een mozaïek van interviews, archiefbeelden en bijzondere familiefilmpjes die de schrijver zelf maakte tijdens zijn reizen over de wereld.

De filmavond begint om 19.30 uur, de entree bedraagt 5 euro inclusief koffie, thee en een versnapering. Aanmelden kan via www.biblionetgroningen.nl/stadskanaal.