De sokkel met het winnende gedicht wordt onthuld op de groenstrook in het centrum van Stadskanaal. (foto: André Dümmer)
De sokkel met het winnende gedicht wordt onthuld op de groenstrook in het centrum van Stadskanaal. (foto: André Dümmer)

Soroptimisten planten Sequoia-boom in Stadskanaal

Algemeen

STADSKANAAL - Soroptimistclub de Veenkoloniën heeft vrijdagmiddag in het kader van het 100-jarig bestaan van het Soroptimisme een Sequoia-boom geplant in het centrum van Stadskanaal.

De oorsprong hiervan ligt in de Verenigde Staten, waar destijds een actieve groep vrouwen heeft kunnen voorkomen dat een oerbos van Sequoias gekapt zou worden. Deze historische gebeurtenis heeft de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao geïnspireerd om het project 100Trees4Life op te zetten en zo door het planten van bomen en struiken de verjaardag van het Soroptimisme te vieren. 

De gemeente Stadskanaal werkt mee aan het planten van een Sequoia, de boom die symbool staat voor de waarden die het Soroptimisme uitdraagt: vrouwenrechten, recht op ontwikkeling en onderwijs en mogelijkheden om je optimaal te ontplooien. Vorig jaar is in het Julianapark in Veendam een tamme kastanje gepoot en de Soroptimistclub wil in 2023 een derde boom poten in de gemeente Pekela, zodat er een mooie geografische spreiding is. In Stadskanaal komt de boom op de groenstrook tussen de Navolaan en het Generaal Maczekplein. De boom wordt vergezeld van een sokkel met daarop een gedicht van Mirjam Mintjes-Kuiper, dat vorig jaar als winnaar uit de bus kwam bij de gedichtenwedstrijd.

Inmiddels zijn er in Nederland al een miljoen(!) stuks de grond in gegaan en neemt de Unie deel aan een project van Tree Aid in Ghana waar vrouwen Shea-bomen poten en exploiteren om een eigen bestaan op te bouwen. Natuurlijk helpt dit ook mee om de leefomgeving te vergroenen en het klimaat te verbeteren. De vrouwen worden gedurende een aantal jaren begeleid bij het opdoen van ervaring.