De Scheepswerfkade in Stadskanaal-Noord werd genoemd naar de vele aanwezige scheepswerven (1924, foto collectie SHC)
De Scheepswerfkade in Stadskanaal-Noord werd genoemd naar de vele aanwezige scheepswerven (1924, foto collectie SHC)

Zondagmiddagactiviteiten Streekhistorisch Centrum starten met lezing

Algemeen

STADSKANAAL - De zondagmiddagactiviteiten van het Streekhistorisch Centrum (SHC) in Stadskanaal beginnen op 2 oktober weer. 

In aanloop op de geplande verhuizing van het SHC naar de bibliotheek vinden deze activiteiten ook daar plaats. Hier kan iedereen ruim zitten, is er voldoende ventilatie en bovendien voldoende parkeergelegenheid. Het nieuwe programma is een afwisseling van presentaties uit het archief van het SHC, lezingen door deskundige sprekers, met geschiedenis, literatuur en ook muziek.

Traditioneel doet de historicus van het SHC, Bert Roossien, de aftrap van het programma. Hij maakte een keuze uit de omvangrijke fotocollectie met als thema Stadskanaal-Noord. Dit gedeelte van Stadskanaal, dat deel uitmaakte van de voormalige gemeente Wildervank, werd in 1969 samengevoegd met de vroegere gemeente Onstwedde, waardoor de nieuwe gemeente Stadskanaal ontstond. Stadskanaal-Noord is het oudste gedeelte van Stadskanaal: de eerste bewoners vestigden zich hier in 1787 en in het begin van de 19e eeuw bouwde men hier de eerste kerk (NH Kerk Semsstraat) en school (voormalige Oosterschool) van de nog jonge veenkolonie.

Bij de twee sluizen ontstonden winkeltjes en werkplaatsen en de naam Scheepswerfkade/straat verwijst nog naar de scheepsbouw die hier tot in de 20e eeuw van belang was. Er zijn ook beelden te zien van de particuliere begraafplaats van de vervenersfamilie Uniken (waarover op 16 oktober een lezing op het programma staat), de meubelfabriek van Knigge en de fraaie woon- en winkelpanden aan de Handelsstraat dat vanaf 1905 – met de bouw van het nabijgelegen treinstation - tot ongeveer 1960 als het winkelhart van Stadskanaal werd beschouwd.

De voorstelling begint om 14.30 uur. De entree is 4,50 euro (inclusief koffie/thee), donateurs van het Streekhistorisch Centrum betalen 1,50 euro. Reserveren kan via 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl. Het complete programma staat binnenkort op www.streekhistorischcentrum.nl, donateurs krijgen het programmaboekje thuisgestuurd.