Bij het oorlogsmonument aan de Torenlaan in Borger werden een krans en bloemen gelegd. (foto: Teja van Geenen)
Bij het oorlogsmonument aan de Torenlaan in Borger werden een krans en bloemen gelegd. (foto: Teja van Geenen)

Borger herdenkt Japanse bezetting Nederlands-Indië

Algemeen

BORGER - De gemeente Borger-Odoorn heeft maandagmiddag alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. 

Locoburgemeester Bernard Jansen heeft een krans gelegd bij het oorlogsmonument aan de Torenlaan in Borger.
De nationale Indië-herdenking heeft plaatsgevonden bij het Indisch monument in Den Haag. Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië zijn honderdduizend kinderen en volwassen burgers geïnterneerd in concentratiekampen. Honderdduizenden werden buiten de kampen aan hun lot overgelaten, tienduizenden zogenoemde ‘troostmeisjes’ werden uitgebuit en honderdduizenden verrichtten onmenselijke dwangarbeid.

De capitulatie van Japan betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Behalve bij het Indisch monument in Den Haag, is ook op andere plaatsen in het land stil gestaan bij de beëindiging van de Japanse bezetting. Ook in Borger wonen mensen die zich op een of andere manier verbonden voelen met de gebeurtenissen in de voormalige koloniën: een familiegeschiedenis tijdens de Japanse bezetting, in de Jappenkampen of als Buitenkampers en de Bersiap-periode die daarop volgde.

,,Het was een mooie bijeenkomst met plaatselijke bewoners en een toevallige vakantieganger. Wel totaal anders dan voorgaande jaren: vanwege de coronamaatregelen eerst alleen met de burgemeester en vorig jaar met krans en een trommelsessie, dat beide keren door de gesprekken flink uitliep. Daar was nu minder sprake van, men ging eerder weg’’, vertelt Teja van Geenen namens de organisatie. Ze is blij dat er naast de krans nu ook officieel gevlagd is door de gemeente. ,,Via het 4 en 5 Mei Comité hebben we bovendien een trompettist kunnen regelen voor de taptoe, met voorafgaand twee minuten stilte.’’