Waterschap Hunze en Aa's kan nog steeds voldoende water aanvoeren.
Waterschap Hunze en Aa's kan nog steeds voldoende water aanvoeren.

Nog steeds voldoende water in gebied Hunze en Aa’s

Algemeen

REGIO - Ondanks de droogte kan waterschap Hunze en Aa’s nog steeds aan de watervraag voldoen. 

De komende dagen wordt het flink heet en de verwachting is dat er geen regen gaat vallen. Het neerslagtekort loopt daardoor op. Doordat de temperatuur flink gaat oplopen, zal er meer water verdampen. Daarnaast wordt er door boeren en tuinders water gebruikt voor het beregenen van gewassen.

Waterschap Hunze en Aa’s voert volop water aan vanuit het IJsselmeer. Zolang er voldoende water in het IJsselmeer is, kan het waterschap aan de watervraag voldoen. De wateraanvoer via de grote rivieren naar het IJsselmeer is echter laag, en de verdamping hoog. Daardoor daalt het peil in het meer gestaag. Wekelijks overleggen de waterschappen over het waterpeil in het IJsselmeer en over de verdeling van water. Namens Hunze en Aa’s schuift hydroloog Ronald Leeraar aan bij deze overleggen. ,,In het overleg wordt gesproken over het waterpeil van het IJsselmeer en de verwachtingen. Mocht het waterpeil de komende tijd te ver zakken, dan kunnen we als waterschappen gekort worden op de hoeveelheid water dat we inlaten. Voorlopig hebben wij nog voldoende water.”

De verwachting is dat de vraag naar water voor beregenen de komende weken afneemt. In de gebieden waar water aangevoerd wordt, leidt beregenen nog niet tot problemen, mits het tijdig gemeld wordt en beregenaars onderling afspraken maken over de verdeling en het moment van beregenen. Vooralsnog gelden er geen beregeningsverboden. Ook niet in het Drentsche Aa-gebied, waar alleen beregend kan worden uit grondwater. Hunze en Aa’s houdt het grondwaterpeil en de gevolgen van de daling van het grondwater goed in de gaten.