Afbeelding

BSO’s zetten in op gezond eten

Algemeen

DRENTHE - De sociale onderneming Spoony organiseert deze zomer de Gezonde Smikkelweken op 600 BSO’s. Zo’n 50.000 kinderen gaan tijdens de zomervakantie op de buitenschoolse opvang zelf gezond koken en leren over gezonde en duurzame voeding. 

Ook buiten de BSO’s kunnen kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar meedoen met dit grootste nationale groenten programma voor kinderen. In Drenthe doen 49 kinderopvanglocaties, dat betekent zo’n 4900 kinderen, mee aan de Gezonde Smikkelweken. De provinciale kick-off heeft plaatsgevonden bij BSO Kinderwereld Wereldwijs in Coevorden, waar gedeputeerde Henk Jumelet de eerste kratten heeft overhandigd. Hierin zitten verse groenten en activiteiten, zoals een pakket om van zwarte bonen brownies te maken en een zintuigenspel waarmee kinderen gemaskerd onbekende groenten als chayotes en zwarte tomaat ontdekken. 

Spelenderwijs groenten leren eten
In Nederland eet 85% van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groenten*. Daarnaast heeft 1 op de 7 kinderen overgewicht of obesitas**, waarbij een ongezond voedingspatroon één van de belangrijkste oorzaken is. Om die trend te keren startte sociale onderneming Spoony afgelopen jaar De Gezonde Smikkelweken, waarbij kinderen spelenderwijs groenten proeven, klaarmaken en ontdekken. In 2021 kregen 120 BSO’s kratten geleverd met groenten, recepten en eetspelletjes. Dit jaar gaan 600 buitenschoolse opvang organisaties aan de slag met het groenten programma, een groei van 400%. ,,Er wordt op BSO’s al zoveel gebakken en gekookt, maar voornamelijk cupcakes en koekjes. Met onze pakketten gaan kinderen met evenveel plezier aan de slag met verrassende groentetussendoortjes. Het is geweldig om te ervaren hoe makkelijk kinderen groenten proeven en eten als ze dit samen doen, door middel van een vrolijke activiteit’’, aldus Phaedra Mensen, oprichter en CEO van Spoony.

Ook thuis gezond smikkelen
Om kinderen te stimuleren ook thuis gezond aan de slag te gaan, krijgen alle deelnemende kinderen een Kook- en Speelboek mee naar huis met recepten, eetspelletjes en challenges. Deze kunnen alleen of met het hele gezin gedaan worden. Kinderen die niet naar de BSO gaan, kunnen meedoen via het online platform. Door het meedoen aan de challenges kunnen 100 prijzen worden gewonnen: van een Cortina fiets, Nike Air Jordans tot een air-up drinkfles. Meedoen kan tot 31 augustus.

*Bron: RIVM, Voedselconsumptiepeiling 2020 
**Bron: Nederlands Jeugd Instituut, 2022