De streetdance- en balletgroep van de Kunstenschool ZG hadden een speciale dans ingestudeerd voor de opening. (foto: Akkelien Reitsma)
De streetdance- en balletgroep van de Kunstenschool ZG hadden een speciale dans ingestudeerd voor de opening. (foto: Akkelien Reitsma)

Vernieuwd centrum Stadskanaal kan weer jaren vooruit

Algemeen

STADSKANAAL - Het centrum van Stadskanaal heeft een ander gezicht gekregen. Vier jaar lang is er gewerkt om het centrum aantrekkelijker, compacter en veiliger te maken. 

In het kader van de centrumvernieuwing zijn onder meer de Europalaan, het Europaplein, de Navolaan en de Oude Markt de laatste jaren flink onder handen genomen. Nu die vernieuwing op wat kleine details na helemaal klaar is, is het centrum donderdagmiddag onder een stralend zonnetje geopend in de nieuwe stadstuin. Na de presentatie van het nummer ‘Samen Stadskanaal’ (en de bijbehorende videoclip) die singer-songwriter Jason Staal speciaal voor deze gelegenheid heeft geschreven is de officiële opening is verricht door de Knoalster van het Jaar, Sylvia Wolfs. 

‘Monaco van de Veenkoloniën’
Ondernemers, pandeigenaren, de aannemer, een landschapsarchitect en de gemeente Stadskanaal hebben de afgelopen jaren samengewerkt om het centrum weer te laten bruisen. En met succes, want de gemeente is trots op het eindresultaat. Ook gedeputeerde Tjeerd van Dekken van de provincie Groningen is enthousiast: ,,Er is hard gewerkt en het resultaat is indrukwekkend. Wethouder Goedhart Borgesius van Stadskanaal vult hem aan: ,,Ik heb Tjeerd enige tijd geleden zelfs horen ontvallen dat Stadskanaal inmiddels het Monaco van de Veenkoloniën is, maar dan zonder casino.’’ Projectleider Henk Ensing is vooral trots op hoe het hele project is aangepakt: ,,We hebben altijd de samenwerking met ondernemers gezocht en zijn altijd open blijven staan voor elkaars mening. En volgens mij is het centrum nog nooit zo mooi geweest als nu.’’

Sfeervol Stadskanaal
De opening van het vernieuwde centrum wordt groots gevierd met Sfeervol Stadskanaal. Drie dagen lang is er veel muziek, eten en acties. Iedere dag heeft een thema en daarbinnen wordt van alles georganiseerd. Donderdag hebben bezoekers van het centrum kunnen genieten van lekker eten en muziek, vandaag zijn de winkels in het kader van ‘Midsummernight Shopping’ tot 22.00 uur geopend. Ook staan er weer foodtrucks en etenskraampjes om de heerlijkste gerechten te serveren. Het winkelend publiek kan zaterdag vanaf 13.00 uur genieten van muziek tijdens een speciale editie van Muzikaal Stadskanaal. Op de diverse pleinen is muzikaal talent te vinden, bezoekers kunnen meedoen aan de Pimp your Socials-workshop van Impacter Stadskanaal en ze kunnen zich wanen in ‘die goeie ouwe tijd’ met de leden van de Historische Fietsgroep Noord. Zij fietsen in klederdracht op fietsen van vroeger door het centrum.  

Kinderen kunnen meedoen aan de speurtocht ‘Koen de wegenbouwer’, er zijn verschillende activiteiten zoals een zweefmolen en een rodeostier, ze kunnen met hun favoriete Disneykarakter op de foto en hun gameskills laten zien in de unieke Game Area. Ook is er weer live muziek.