De spelers van Sellingen vieren onder toeziend oog van hun supporters de historische promotie naar de 2e klasse. (foto: Bert Woltjes)
De spelers van Sellingen vieren onder toeziend oog van hun supporters de historische promotie naar de 2e klasse. (foto: Bert Woltjes)

Sellingen schrijft historie met promotie naar 2e klasse

Algemeen

VEENDAM - Voetbalvereniging Sellingen heeft in stadion De Langeleegte in Veendam voor een unieke prestatie gezorgd door FC Lewenborg met 3-1 te verslaan. Lewenborg degradeerde daardoor van de 2e naar de 3e klasse, terwijl Sellingen voor het eerst in haar geschiedenis promoveerde naar de 2e klasse. Een prachtige prestatie voor een kleine dorpsclub.

Door Harald Kroes

De wedstrijd begon onder uitstekende omstandigheden redelijk gelijkwaardig. De eerste 5 minuten had Lewenborg iets meer de bal, maar het spelbeeld veranderde nadat Sellingen de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Doelman Luca Pietens verwerkte een vrije trap van Ian de Vrieze echter goed. Na het eerste wapenfeit van Sellingen duurde het tot op het halfuur voor er weer wat gebeurde voor één van beide doelen. Sellingen-aanvaller Arjan Heeres werd in de 16 meter aangetikt door Lewenborg-verdediger Raymond Toussain, waarop de goed fluitende scheidsrechter Wolthof niks anders kon doen dan de bal op de stip leggen. Voor Machiel Buining was het vervolgens een koud kunstje om de score te openen en de meegereisde supporters uit Sellingen in euforie te brengen. FC Lewenborg kwam er eigenlijk voetballend niet aan te pas, maar dankzij een ongelukkige glijpartij van Dennis Kuiper kon De Vries van de Stadjers ongehinderd op doelman Marnick Klamer af stormen. Dit was het sein voor Jeroen Mestemaker om de aanvaller onderuit te halen in het strafschopgebied. Strafschop voor Lewenborg en een gele kaart voor Mestemaker. Mike Weidgraaf ontfermde zich over de penalty en schoot beide ploegen met een 1-1 stand aan de thee.

Na rust was Sellingen oppermachtig en waren de geel-zwarten vooral via hoge voorzetten continu gevaarlijk. Ian de Vrieze leek Sellingen opnieuw op voorsprong te zetten, maar doelman Pietens wist met een prima reflex zijn kopbal uit de bovenhoek te ranselen. Aan de andere kant kreeg Lewenborg een goede kans om tegen de verhouding in om voorsprong te komen, alleen wist Marnick Klamer dit met een goede redding te voorkomen. Omdat het toch lang duurde voor de geel-zwarten het overwicht in het veld ook op het scorebord konden bekronen, besloot trainer Geert Aalderink routinier Ben Bos binnen de lijnen te brengen. Het wachten was op de 2-1 voor Sellingen en die kwam er ook nadat een prima voorzet van rechtsback Mark Weinans doeltreffend werd binnen gekopt door Björn de Roo. De wedstrijd leek gespeeld, maar omdat Machiel Buining alleen voor de doelman de bal over het vangnet naar Muntendam schoot bleef het tot aan het slot spannend.

In de laatste minuut gooide Ian de Vrieze het duel op slot nadat Corne Prins hem vrij gezet had voor de keeper. Oog in oog met de doelman faalde hij niet en zorgde zo voor de 3-1 eindstand en de grote ontlading onder de vele Sellinger supporters die naar Veendam waren afgereisd. Het team van aanvoerder Rico Boerma mag het volgend jaar voor het eerst in haar geschiedenis proberen in de 2e klasse, waarbij er stiekem wordt gehoopt om volgend jaar mee te doen in de nacompetitie voor een plek in de 1e klasse. Alleen is er na deze knappe prestatie voor de kleine dorpsclub eerst tijd voor een groot feest, want dat hebben ze verdiend na dit prachtige seizoen.