Informateur Bert Nederveen. (foto: gemeente Westerkwartier)
Informateur Bert Nederveen. (foto: gemeente Westerkwartier)

Stadskanaal gaat voor raadsbreed college, CDA in oppositie

Algemeen

STADSKANAAL - De beoogde nieuwe coalitie in de gemeente Stadskanaal bestaat uit ChristenUnie, Lokaal Betrokken, PvdA en de VVD. Daardoor zal het CDA voor het eerst in jaren in de oppositie plaats moeten nemen.

Dat adviseert informateur Bert Nederveen, die de afgelopen maanden met alle partijen in de gemeenteraad heeft gesproken. Op basis van gesprekken met alle partijen adviseert Nederveen om te komen tot vernieuwende aanpak: een Raadsakkoord, uitgevoerd door een ‘raadsbreed college’. Beoogd wethouders zijn Ingrid Sterenborg (ChristenUnie), Jur Mellies (Lokaal Betrokken), Egbert Hofstra (PvdA) en Goedhart Borgesius (VVD).

In dit ‘raadsbrede college’ staan de wethouders boven de partijen en werken ze nadrukkelijk met alle partijen samen. De vorming van een nieuw college gaat nu de formatiefase in. De komende weken zullen de partijen tot een programma op hoofdlijnen proberen te komen en worden de portefeuilles van de wethouders verdeeld. Tijdens dit traject zal Nederveen als formateur de rol van procesbegeleider vervullen. Verwacht wordt dat de nieuwe wethouders eind juni worden beëdigd.

Het rapport van de informateur wordt tijdens de gemeenteraadsvergadering van maandag 23 mei besproken.