De deelnemers konden onder meer nader kennismaken met korfbal. (foto: Auniek Klijnstra)
De deelnemers konden onder meer nader kennismaken met korfbal. (foto: Auniek Klijnstra)

Geslaagd All Stars Beweegfestival in Stadskanaal

Algemeen

STADSKANAAL - De eerste editie van het All Stars Beweegfestival voor 55+’ers en mensen met een beperking is woensdag succesvol verlopen. 

De eerste editie vond plaats op het terrein van voetbalvereniging SJS in Stadskanaal plaats. Het werd een succesvolle dag, niet in de laatste plaats dankzij het stralende weer én veel enthousiaste deelnemers. Het festival werd op initiatief van Stichting Welstad, HANNN, DWS en SJS georganiseerd, in samenwerking met Wedeka, Cosis en de lokale sportverenigingen. Dankzij inzet van de Pageboulers, korfbalvereniging Stadskanaal ’74, SJS Old Stars én G-Voetbal, Nordic Walking-groep De Rode Loper en de wandelaars van Runners Stadskanaal konden de deelnemers kennismaken met deze sporten. Ook kon men meedoen aan line-dancing en het van vroeger bekende ‘stoeprandje gooien’. Wethouder Marc Verschuren deed enthousiast mee met het stoepranden en wist zelfs zijn directe tegenstander af te troeven. Hij was verheugd om zoveel enthousiaste deelnemers te zien en hoopt dat deze mensen dankzij dit soort initiatieven ook blijvend meer gaan bewegen. 

Gezonde Huiskamer, smoothies én duofietsen
Naast deze groepsactiviteiten bood het festival de mogelijkheid om op een ‘Smoothie Fiets’, door flink te trappen, een gezond drankje met zelf gekozen fruit te maken. Ook kon er een proefrit worden gemaakt op de duofiets en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Voor sommige mensen is dit al een bekend vervoermiddel, maar voor een aantal was dit ook een eerste kennismaking die wel naar meer smaakte. In de Gezonde Huismaker van de HANNN (Healthy Ageing Network Noord Nederland) werden leefstijlchecks afgenomen en ging men in gesprek over gezondheid en de mogelijkheden om te werken aan een gezondere leefstijl in kleine stappen. Na afloop werden de geprinte rapporten veelvuldig vergeleken en er werden zelfs onderling al afspraken gemaakt om elkaar te helpen met bijvoorbeeld meer bewegen en stoppen met roken. Sibi, de mascotte van FC Emmen en oud-profwielrenster en marathonschaatsster Daniëlle Bekkering waren aanwezig om de deelnemers aan te moedigen en waar nodig te ondersteunen. Vooral de deelnemers van Cosis wilden graag op de foto met de altijd enthousiaste Sibi. De wandelgroep van Parkheem kwam nog langs om te supporteren en een kopje koffie te drinken en ook de Op-StapBus was aanwezig om informatie te geven over de vervoersmogelijkheden die zij aanbieden.

De initiatiefnemers hebben, mede naar aanleiding van hun eigen ervaringen én de enthousiaste reacties van deelnemers, al aangegeven volgend jaar weer een festival te willen organiseren. Want de hoofddoelen van het evenement - het stimuleren van ouderen of mensen met een beperking om te gaan of blijven bewegen en de acceptatie van sporten en sportbeleving voor iedereen - blijven belangrijk. Door op deze manier laagdrempelige sporten aan te bieden maken deelnemers makkelijker de eerste stap om te gaan bewegen en wellicht zelfs bij één van de sportverenigingen aan te sluiten. Inclusief sporten is een belangrijk thema binnen de gemeente, want iedereen moet de kans hebben om mee te kunnen doen met sport.