Wethouder Albert Trip wordt geassisteerd door twee leerlingen van School 59 in Nieuw-Buinen. (foto: Auniek Klijnstra)
Wethouder Albert Trip wordt geassisteerd door twee leerlingen van School 59 in Nieuw-Buinen. (foto: Auniek Klijnstra)

Appelbomen voor basisscholen in Borger-Odoorn

Algemeen

NIEUW-BUINEN - De gemeente Borger-Odoorn plant deze week bij tien basisscholen een appelboom. 

Het initiatief komt voort uit de wens van de Kinderraad van Borger-Odoorn om een impuls te geven aan een groenere leefomgeving en aandacht te vragen voor het bevorderen van de biodiversiteit. Bij elke school plant een wethouder of de burgemeester samen met een lid van de Kinderraad een hoogstamappelboom van een oud ras, zoals de Notarisappel, de Zoete Kroon of de Schone van Boskoop. Deze rassen kwamen ook vroeger in deze streek voor. Het zijn oude rassen die tegenwoordig weinig in winkels te koop zijn. De appelbomen worden aangeboden dankzij een bijdrage uit het Cittaslow-budget. Als Cittaslow-gemeente houdt de gemeente Borger-Odoorn aandacht voor een prettige leefomgeving, lokale productie en cultuurhistorie en gaat bewust om met natuur en milieu.

Donderdagochtend heeft wethouder Freek Buijtelaar (Duurzaamheid) tijdens een soort mini-Boomfeestdag samen met een lid van de Kinderraad de eerste appelboom geplant bij OBS De Aanloop in Valthermond en een uur later bij OBS De Linderakkers in Valthe. Wethouder Albert Trip (Onderwijs) heeft ‘s ochtends de Daltonschool in Ees en OBS De Westhoek in Tweede Exloërmond bezocht en ‘s middags heeft hij bomen geplant bij de St. Josephschool in Zandberg en CKC School 59 in Nieuw-Buinen.

Op woensdag 20 april zal wethouder Buijtelaar KC De Klister in Nieuw-Buinen (11.45 uur) bezoeken en vrijdag 22 april OBS De Poolster, ook in Nieuw-Buinen (13.45 uur). Burgemeester Jan Seton bezoekt diezelfde dag OBS De Zweng in Exloo (13.00 uur) en OBS De Weiert in Odoorn (13.45 uur).