Afbeelding

Into Nature strijkt neer in Borger-Odoorn

Algemeen

DROUWEN/EXLOO - Kunstexpeditie Into Nature strijkt het komende jaar neer in de gemeente Borger-Odoorn. 

Na uitgebreide gebiedsverkenningen in verschillende delen in Drenthe zal in de zomer van 2023, in de omgeving van Drouwen en Exloo, de landelijk bekende buitententoonstelling met internationaal vooraanstaande kunstenaars gerealiseerd worden. De hieraan verbonden wandel- en fietsroutes lopen door bos- en heidegebied en over landwegen. Naast landeigenaren zoals Stichting Het Drentse Landschap wordt er ook direct samengewerkt met aanwonenden die land of hun tuin beschikbaar stellen langs de route. Vanaf dit jaar presenteert Into Nature bovendien voor het eerst ook een programma voorafgaand aan de buitententoonstelling. 

Artistiek leider Hilde De Bruijn heeft voor dit gebied gekozen vanwege de vele sporen die de tijd in dit landschap heeft getrokken, sporen die tot heel diep in de tijd teruggaan. De editie heeft dan ook als titel ‘Time Horizons’. De Bruijn: ,,Op de Drentse Hondsrug staat het verhaal van de aarde duidelijk in het landschap geschreven. Het is te zien in de vorm van de heuvels die voor Europa op unieke wijze ontstaan zijn tijdens de voorlaatste IJstijd, het valt af te lezen aan de zoutkoepels onder het Drouwenerzand, waar lang geleden de zee lag, en aan de overblijfselen van ingestorte ijskoepels die nu kuilen vormen. Je ziet het ook aan de vormen en de kleuren van de veldkeien en plantengroei op verrassende plekken. De bodem is een levend klimaatarchief. Als je dit landschap - doorspekt met duizenden jaren oude grafheuvels en hunebedden - tot je door laat dringen besef je dat alles tijdelijk is, als je maar diep genoeg in de tijd kijkt.’’ 

De komende periode staat niet alleen in het teken van het voorbereiden voor de zomer van 2023, maar ook in het ondernemen van activiteiten in 2022, waarbij Into Nature de nadruk wil leggen op verdere lokale inbedding en contact met inwoners van Drenthe. ,,We hebben al een uitgebreide kennismakingsronde gemaakt in Borger-Odoorn en we worden overal heel warm ontvangen. Deze gesprekken zetten we de komende tijd voort en ik zie dan ook erg uit naar de samenwerkingen die ontstaan met inwoners, verenigingen en ondernemers.” Into Nature kan de nodige hulp gebruiken en roept geïnteresseerden op zich te melden via de website van Into Nature.

Into Nature is een organisatie die kunstwerken van (inter)nationaal vooraanstaande kunstenaars verbindt aan de bijzondere kenmerken van het Drentse landschap en actuele maatschappelijke vraagstukken. Het programma is mede mogelijk gemaakt door de steun van Provincie Drenthe en We the North en bestaat uit een tweejaarlijks buitententoonstelling en een doorlopend activiteitenprogramma. Binnenkort wordt het hele programma van 2022 en het hoofdprogramma van de buitententoonstelling in 2023 gepresenteerd.