Afbeelding

Aantal WW-uitkeringen in Drenthe gedaald

Algemeen

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Drenthe is in februari afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. 

Eind februari telde Drenthe 5626 WW-uitkeringen. Dat is 2,2 procent van de Drentse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam af met 172 (3,0 procent) ten opzichte van vorige maand. In vrijwel alle sectoren nam de WW af. Ook is er door de afgekondigde versoepelingen eind februari meer werkgelegenheid ontstaan in onder andere de horeca, cultuursector, contactberoepen en niet-essentiële winkels. Dit droeg bij aan de daling van de WW in deze sectoren. Eind februari was het aantal WW-uitkeringen in Drenthe ruim lager dan een jaar eerder (31,9 procent).

De WW-toename in januari heeft weinig invloed op de personeelstekorten. Uit onderzoek van UWV onder ruim 3.000 werkgevers blijkt dat het werven en behouden van personeel lastiger wordt. Gemiddeld was 55% van de in de afgelopen 12 maanden ontstane vacatures volgens werkgevers moeilijk vervulbaar. Dit aandeel is in de bouw, industrie en ICT nog groter. Er is vooral veel vraag naar technisch personeel, zoals loodgieters, elektriciens, monteurs en operators. Volgens werkgevers is het dieptepunt nog niet bereikt; zes op de tien werkgevers verwachten komend jaar nog meer wervingsproblemen.

In de gemeente Aa en Hunze daalde het aantal WW-uitkeringen met 3,2 procent van 279 naar 270. Eind vorige maand zat 2,1 procent van de beroepsbevolking in Aa en Hunze zonder werk. In vergelijking met een jaar eerder daalde het aantal WW-uitkeringen met 27,8 procent. In de gemeente Borger-Odoorn daalde het aantal WW-uitkeringen met 4,9 procent van 306 naar 291. Eind vorige maand zat 2,2 procent van de beroepsbevolking in Borger-Odoorn zonder werk. In het afgelopen jaar daalde het aantal WW-uitkeringen met 23,2 procent.

Eind januari telde Nederland 187.610 WW-uitkeringen. Dat is 2,0 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder waren er nog 192.951 WW-uitkeringen. Landelijk nam het aantal uitkeringen daarmee af met 2,8 procent. De forse daling op jaarbasis is in alle provincies zichtbaar.