Een van de Lieve briefjes dit jaar is gemaakt door Hedy Vermeer.
Een van de Lieve briefjes dit jaar is gemaakt door Hedy Vermeer.

Klein gebaar: schrijf een lief briefje voor een ander

Algemeen

STADSKANAAL - Het is van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 januari weer de Week van de Lieve briefjes, de week waarin iedereen wordt opgeroepen iets liefs te schrijven voor een ander. Voor de lieve buurvrouw, een goede vriend of een onbekende. Gewoon, zomaar. 

De Week van de lieve briefjes is ontstaan in 2018 met de Dag van de Lieve Briefjes: Groningers konden iemand een briefje geven met een lieve boodschap. ,,Het idee achter dit initiatief is de behoefte aan verbondenheid in de samenleving. Door een laagdrempelige vorm van contact te creëren is het de bedoeling dat de dagelijkse terughoudendheid hierin wordt weggenomen. Want wie wordt er nou niet blij van een lief briefje?’’, zegt Harma de Roo van BIblionet Groningen. 

Na het succes van de Dag van de lieve briefjes is in februari 2020 de Week van de lieve briefjes georganiseerd. Niet alleen in Groningen, ook in Drenthe en op vele andere plekken in Nederland - van Breda tot Haarlem - haakten mensen aan. Ook in januari 2021 zijn een week lang briefjes verspreid en uitgedeeld in het hele land. De speciaal voor deze week ontwikkelde Lieve Briefjes (ansichtkaartjes) zijn af te halen in de regionale bibliotheken. ,,Of misschien vind je er zelf eentje op een onverwachtse plek. Want het is toch leuk om een lief briefje te krijgen?’’ De voorbereidingen zijn in volle gang. De Lieve Briefjes zijn dit jaar gemaakt door Hedy Vermeer, Mendel Bouman en Myrthe de Ruijter.

De Lieve Briefjes zijn niet alleen gratis beschikbaar in alle bibliotheken in de provincie Groningen, ze zijn ook verkrijgbaar bij servicepunten van Qbuzz in Groningen en Drenthe, in veel supermarkten en in ziekenhuizen in Groningen en Assen. De complete lijst met afhaalpunten is beschikbaar op weekvandelievebriefjes.nl/afhaalpunten. Daarnaast worden verenigingen, groepen en scholen gevraagd om samen briefjes te schrijven en te verspreiden. Meer informatie is verkrijgbaar door een mail te sturen naar via info@weekvandelievebriefjes.nl.