Het terrein waar het resort zal worden gebouwd.
Het terrein waar het resort zal worden gebouwd. (foto: Henry Koops)

Bewoners Gasselte gaan in gesprek over bouw vakantiepark

Algemeen

GASSELTE - Een groep inwoners van Gasselte gaat op korte termijn om de tafel zitten met projectontwikkelaar Joost Mellies, die plannen heeft om een hotel en vakantiepark in het Gasselterveld te bouwen. 

Dat is de voorlopige uitkomst van de zitting die vorige week heeft plaatsgevonden bij de voorzieningenrechter in Groningen. De bewoners hebben nu nog twee weken de tijd om met Mellies tot een oplossing te komen in het geschil, anders zal de rechter alsnog uitspraak doen. 

Met de uitnodiging voor een gesprek hoopt Mellies zijn plannen voor het Hotel & Resort De Hondsrug verder toe te kunnen lichten richting de bewoners. De gemeente Aa en Hunze heeft vergunningen verleend voor het hotel, de vakantiehuisjes en een vleermuizenbunker aan de Bosweg. ,,In principe zijn alle plannen al rond, maar ik sta open voor suggesties. En ik probeer al veel rekening te houden met de natuur. Zo komen er bijvoorbeeld al meer vijvers.’’ Mocht het gesprek op niets uitlopen en Mellies groen licht krijgen van de rechter, dan wil hij zo snel mogelijk de schop in de grond. ,,Het is nu een mooie tijd om met de infrastructuur aan de slag te gaan, nu alles nog niet groeit en bloeit.’’ 

Stap in de goede richting
De groep bewoners zou echter graag zien dat de bouw van het vakantiepark straks helemaal van de baan is. Het plan staat in geen verhouding tot de schaal van het dorp”, zegt bezwaarmaker Elien Nijland. ,,En de natuur delft het onderspit. Op de bouwlocatie leven bijzondere dieren, zoals de baardvleermuis.’’ De Raad van State oordeelde eerder dat de bewoners geen belanghebbenden zouden zijn, omdat ze te ver van de locatie wonen. ,,De voorzieningenrechter heeft ons echter de kans gegeven om ons zegje te doen, dat was erg prettig.’’ Nijland is blij met de geste van Mellies. ,,Het is in ieder geval een stap in de goede richting. Nu is het hopen dat we er samen uit kunnen komen.’’

MI Vastgoed Ontwikkeling BV heeft plannen om langs de N34 een 15 meter hoog hotel te bouwen en een diepe kelder. Samen met de 70 vakantiewoningen gaat het om 600 bedden. De gemeenteraad stemde hiermee in, tot ongenoegen van de inwoners van Gasselte. Het oorspronkelijke bestemmingsplan uit 2016 sprak over een hotel met 30 (zorg)bedden en 54 vakantiewoningen.