Onstwedder Boys had weinig moeite met buurman Mussel: het werd 4-0 voor de thuisploeg. (foto: Auniek Klijnstra)

Onstwedder Boys wint ruim van Mussel in sfeerloze derby

Algemeen

ONSTWEDDE - Onstwedder Boys heeft de voorlopig laatste wedstrijd in de competitie met ruim verschil gewonnen van Mussel. Na een 2-0 ruststand werd het 4-0 voor de ploeg van trainer Guus Zantinga. Op de overwinning viel niets af te dingen.

Sfeerloos was het zaterdagmiddag op sportpark De Boskamp. Vanwege de coronaregels waren supporters niet welkom en met de nieuwste regels in aantocht zullen de competities in het amateurvoetbal naar alle waarschijnlijkheid helemaal stil komen te liggen de komende tijd. Voor het beginsignaal werd er buiten het sportpark wel vuurwerk afgestoken, maar van een echte derbysfeer was uiteraard geen sprake.

Onstwedder Boys speelde een prima eerste helft op een moeilijk te bespelen veld, terwijl Mussel er niet in slaagde om in de eerste 45 minuten gevaarlijk te worden. Aan inzet ontbrak het niet bij de gasten, maar in de opbouw ging er veel mis. In de openingsfase kreeg Jarno Sterenborg tot drie keer toe de kans om namens Onstwedder Boys de score te openen. Twee keer stuitte hij op de goed keepende Rick Strobos in het doel van Mussel. De derde poging van Sterenborg werd op de doellijn door Matthijs Fehrmann tot corner verwerkt. Strobos reageerde ook goed op een inzet van Anne Wilzing, terwijl een poging van Sem Nieuwenhuis via een verdediger van Mussel naast ging. Een mooie combinatie tussen Wilzing en Gerko Scheper leverde eveneens geen doelpunt op, maar na ruim een half uur spelen was het wel raak voor de thuisclub. Een corner van Harm Visser werd door de helemaal vrijstaande Sem Nieuwenhuis in het doel gekopt: 1-0. Een doelpunt dat de verdediging van Mussel zich mocht aanrekenen. Voor rust werd het ook nog 2-0 voor de ploeg uit Onstwedde: Anne Wilzing werd op links prima aangespeeld en schoot de bal in de verre hoek. Strobos was opnieuw kansloos.

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld. Mussel probeerde het aanvallend wel, maar spits Lars Hemmes kon moeilijk in stelling worden gebracht. Jarno Sterenborg, die aan de rechterkant veel ruimte kreeg, schoot eerst nog uit een lastige hoek in het zijnet, maar scoorde na een kwartier spelen op de rand van buitenspel wel het derde doelpunt voor Onstwedder Boys. Scheidsrechter Zijl uit Assen negeerde hierbij het vlagsignaal van zijn assistent Gerwin Lichtenberg. Daarmee was de wedstrijd gespeeld. Mussel drong nog wel aan en probeerde gevaarlijk te worden uit spelhervattingen. De verdediging van Onstwedder Boys bleef echter makkelijk op de been. Mussel kreeg in de loop van de tweede helft nog wat kleine kansen. Zo schoot Paul Hidding vanaf de rand van de 16-meter de bal recht in de handen van Rein Koudstaal, die even later opgelucht adem haalde toen een inzet van Mussel net voorlangs ging. Kansen waren er ook voor Onstwedder Boys, maar Gerko Scheper en Harm Visser hadden het vizier niet op scherp en schoten naast. Tien minuten voor tijd werd het 4-0 toen Jarno Sterenborg alleen op de keeper van Mussel af kon gaan en beheerst wist te scoren. In de slotfase kreeg Robert Boels na een overtreding nog geel van de goed leidende scheidsrechter Zijl. Het was de enige kaart in een verder sportief duel. Paul Hidding kreeg nog een mogelijkheid, maar opnieuw lag Koudstaal in de weg.

Door de 4-0 overwinning klimt Onstwedder Boys naar de derde plaats met 15 punten. Mussel blijft tiende met zeven punten, koploper is HS ’88. Tevredenheid alom bij Onstwedder Boys en berusting bij Mussel-trainer Arend Scholtens, die zag dat zijn ploeg er deze middag voetballend niet aan te pas kwam en zich moet richten op een plek in de middenmoot. Wanneer er weer gevoetbald gaat worden is zeer onzeker. De KNVB zal waarschijnlijk besluiten de resterende speelrondes in dit kalenderjaar te schrappen, omdat er ’s avonds niet meer kan worden getraind. Hopelijk kan de return op sportpark De Slenk dan wel weer met publiek gespeeld worden.