Afbeelding

Lichtjesmiddag op begraafplaatsen Gieterveen

Algemeen

GIETERVEEN - Uitvaartvereniging Gieterveen-Nieuwediep houdt op zaterdag 6 november van 13.30 tot 16.30 uur een lichtjesmiddag op de beide begraafplaatsen in Gieterveen. 

,,We hebben besloten dat dit jaar niet op de avond, maar op de middag te houden. Bij de afgelopen lichtjesavonden bleek namelijk dat het voldoende verlichten van de begraafplaatsen problematisch was’’, aldus het bestuur. Het voordeel van het verplaatsen naar de middag is daarnaast dat bezoekers de graven beter kunnen vinden en minder kans op struikelen en vallen hebben. Ook kan de vorig jaar door de gemeente geplaatste urnenzuil in alle rust worden bezichtigd. Bovendien kunnen overdag de ruim 200 graven, die door vrijwilligers zijn opgeknapt, beter worden bekeken. ,,Wellicht dat er mensen zijn die op de oude, opgeknapte grafstenen, waarvan de teksten vanwege aangroei van mossen en algen en dergelijke jarenlang niet meer leesbaar waren, namen ontdekken van verre familieleden of andere bekenden.’’ Indien de weersomstandigheden gunstig zijn zullen enkele vrijwilligers op de begraafplaats achter de kerk laten zien hoe graven worden schoongemaakt en de teksten worden geverfd. 

De middag is bedoeld om iedereen - leden, niet-leden, oud en jong - de gelegenheid te geven herinneringen aan overleden gezinsleden, familieleden, vrienden en andere dierbaren ‘levend’ te houden, te herdenken en hen nogmaals in het ‘licht’ te zetten. Bezoekers krijgen voor elk graf dat ze bezoeken een kaars in een potje met een deksel, waardoor de vlam niet uitwaait of door neerslag uitgaat, gratis aangeboden. Het aantal branduren van de kaarsen is ongeveer 50 uur. Uiteraard mag men ook eigen verlichting, versieringen, bloemen of iets dergelijks op de graven plaatsen. Als de as van een dierbare op één van de twee strooivelden op de begraafplaats aan de Broek is verstrooid, kunnen de kaarsen binnen de afgeschermde strooivelden geplaatst worden.