Afbeelding

Drenthe zet voedsel van eigen bodem centraal in Dutch Food Week

Algemeen

DRENTHE - De provincie Drenthe staat van 9 tot en met 16 oktober in het teken van voedsel van Drentse bodem tijdens de landelijke Dutch Food Week (DFW). 

Zo organiseren de noordelijke provincies een congres over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Tijdens de Dutch Food Week doet de hele voedselsector mee met het delen van kennis en het tonen van nieuwe ontwikkelingen in Nederland die met ons eten te maken hebben. Het landelijke initiatief vraagt aandacht voor gezond eten, duurzaamheid in de keten en goed leven. Een week lang zijn er tal van (digitale) evenementen in Drenthe die te maken hebben met voedsel en de hele voedselketen.

Gedeputeerde Henk Jumelet: ,,Aandacht voor waar ons eten vandaan komt, is en blijft belangrijk. De consument vraagt naar goede, regionale producten. De boeren willen een eerlijke prijs voor het voedsel dat ze leveren. Drenthe heeft hier volop aanbod in en er gebeurt veel op het gebied van innovatie. Wist je bijvoorbeeld dat er alternatieve vormen van eiwitten worden ontwikkeld, zoals uit veldbonen of insecten? Er valt veel over ons eten te vertellen. De Dutch Food Week is een mooi platform om dat te laten en zien en te ervaren voor jong tot oud.’’

Naast het congres ‘Kansen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid’ dat de drie noordelijke provincies op 12, 13 en 14 oktober organiseren, zijn er ook excursieboerderijen te bezoeken en is het boergondisch koken met kinderen weer terug: het terugkerende feestje voor kinderen én boeren, waarbij basisschoolkinderen op de boerderij een gezonde maaltijd klaarmaken en opeten. In het voorjaar hebben 75 kinderdagverblijven in heel Drenthe een speciale lunchbox ontvangen met ingrediënten waar de kinderen een lunch mee kunnen maken. In deze box zat ook een pompoenzaadje. Tijdens deze Dutch Food Week is hier een receptenwedstrijd mee: wat kun je doen met je pompoen? De recepten worden gebundeld en er wordt een top drie gekozen voor een mooie prijs. Boerin Annemiek uit Tynaarlo gaat de hele week vloggen. 

Benieuwd naar alle activiteiten? Kijk op www.provincie.drenthe.nl/dutchfoodweek.