Afbeelding

UWV: krapte op de Groningse arbeidsmarkt

Algemeen

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Groningen is in augustus verder gedaald met 5 procent. 

In Groningen is er nu sprake van een krappe arbeidsmarkt. Door minder werkzoekenden en meer vacatures hebben werkgevers moeite om personeel te vinden. De krapte op de arbeidsmarkt betreft veel beroepsgroepen.

Eind augustus telde Groningen 6635 WW-uitkeringen. Dat is 2,2 procent van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in augustus af met 352 uitkeringen (5 procent) ten opzichte van de vorige maand. De WW daalde in vrijwel alle sectoren. Eind augustus lag het aantal WW-uitkeringen ook ruim lager dan een jaar eerder (31,2 procent). Sinds drie maanden ligt de WW weer onder het niveau van eind 2019, voor de uitbraak van de coronapandemie.

In de gemeente Stadskanaal daalde het aantal WW-uitkeringen in augustus met 8,5 procent: van 331 naar 303. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal uitkeringen met 29,5 procent afgenomen. Eind augustus zat 2 procent van de beroepsbevolking in Stadskanaal zonder werk. In de gemeente Westerwolde ging het aantal WW-uitkeringen met 5,4 procent naar beneden: van 258 naar 244. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal uitkeringen met 31,3 procent afgenomen. Eind augustus zat 2,1 procent van de beroepsbevolking in Westerwolde zonder werk.

De afname van het aantal WW-gerechtigden en de stijging van het aantal vacatures zorgt ervoor dat de arbeidsmarkt van Groningen voor het eerst sinds 2016 krap is. Dit blijkt uit de Spanningsindicator van UWV, met nieuwe data over het tweede kwartaal van 2021. Krapte betekent dat werkgevers moeite hebben om hun vacatures te vervullen. Voor werkzoekenden biedt dit juist kansen: zij ervaren minder concurrentie. Voor vrijwel alle beroepsgroepen is er sprake van een krappe arbeidsmarkt. Uitzondering hierop vormen de creatieve en taalkundige beroepen. ICT-beroepen waren vorige maand al krap en zijn nu als enige zeer krap.