Afbeelding

UWV: krapte op de Drentse arbeidsmarkt

Algemeen

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Drenthe is in augustus verder gedaald met 3,7 procent. 

In Drenthe is er nu sprake van een krappe arbeidsmarkt. Door minder werkzoekenden en meer vacatures hebben werkgevers moeite om personeel te vinden. De krapte op de arbeidsmarkt betreft veel beroepsgroepen.

Eind augustus telde Drenthe 5761 WW-uitkeringen. Dat is 2,3 procent van de Drentse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in augustus af met 221 uitkeringen (3,7 procent) ten opzichte van de vorige maand. De WW daalde in vrijwel alle sectoren. Eind augustus lag het aantal WW-uitkeringen ook ruim lager dan een jaar eerder (28,5 procent). Sinds drie maanden ligt de WW weer onder het niveau van eind 2019, voor de uitbraak van de coronapandemie.

In de gemeente Aa en Hunze daalde het aantal WW-uitkeringen in augustus met 0,4 procent: van 272 naar 271. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal uitkeringen met 21,7 procent afgenomen. Eind augustus zat 2,1 procent van de beroepsbevolking zonder werk. In de gemeente Borger-Odoorn ging het aantal WW-uitkeringen met 4,1 procent naar beneden: van 291 naar 279. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal uitkeringen met 25 procent afgenomen. Eind augustus zat 2,1 procent van de beroepsbevolking in Borger-Odoorn zonder werk.

De afname van het aantal WW-gerechtigden en de stijging van het aantal vacatures zorgt ervoor dat de arbeidsmarkt van Drenthe voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2019 krap is. Dit blijkt uit de Spanningsindicator van UWV, met nieuwe data over het tweede kwartaal van 2021. Krapte betekent dat werkgevers moeite hebben om hun vacatures te vervullen. Voor werkzoekenden biedt dit juist kansen: zij ervaren minder concurrentie. Voor de meeste beroepsgroepen is er sprake van een krappe arbeidsmarkt. Uitzondering hierop vormen in Drenthe creatieve en taalkundige beroepen (ruim), commerciële beroepen, managers en pedagogische beroepen (gemiddeld).